Tipsa en vän

Tillsammans kan vi göra mer

Pär Innala

Vid årsskiftet sänktes momsen på naturguidningar till sex procent. En stor framgång som visar att vi tillsammans gör skillnad. Under valåret 2018 frågar vi politikerna hur vi tillsammans tillgängliggör naturen för fler och samtidigt skapar nya jobb på landsbygden. Ekoturismföreningen har flera förslag och du behövs som medlem.

Nu blir det både enklare och bättre för de som guidar ut till skogens konung. / Foto: Staffan Widstrand

Som medlem i Svenska Ekoturismföreningen får du värdefull information om vad som gäller efter att momsen på naturguidningar blev sex procent. För många blir det både bättre och enklare med lägre och färre momssatser, men Skatteverkets första vägledning är tyvärr även restriktiv, otydlig och motsägelsefull. Därför måste vi jobba vidare med frågan. Vårt mål är att all natur och fler verksamheter ska omfattas av momssänkningen. 

Fler besökare och bättre konkurrenskraft lär bli två resultat av den sänkta momsen på naturguidningar. Det är något som skapar bättre förutsättningar för tillväxt och nya jobb på landsbygden. / Foto: Staffan Widstrand

Den sänkta momsen är en utmärkt början för att stärka naturturismens konkurrens- och attraktionskraft. Det är bra för våra medlemsföretag, men även för besöksnäringen i stort och faktiskt för hela Sverige. Men mer återstår att göra och fram till valet i september frågar vi våra politiker hur natur- och ekoturismen kan skapa fler nya jobb på landsbygden. Vi har en rad förslag kring enklare regelverk, effektivare affärsutveckling och bättre exponering av natur- och ekoturismens utbud. Vi vill även fördjupa samverkan med landets markägare, naturskyddande myndigheter och statliga företag om hur vi lockar ut fler i vår natur. Därför står genomförandet av ett samverkansprojekt kring turism på annans mark och sex strategiska pilotinsatser högt på vår agenda. 

Det finns ett starkt samband mellan värdefull natur, som exempelvis Hamra nationalpark, en växande svensk besöksnäring och miljarder i momsintäkter till statskassan. / Foto: Tore Hagman - IBL Bildbyrå

Tillgången till vild och vacker natur är en ödesfråga för svensk naturturism. Under våren ska vi på olika sätt visa på sambandet mellan natur, turism och miljardintäkter till staten.

I detta arbete behöver vi fler medlemmar, samtidigt som du som naturturismföretagare behöver en stark nationell företrädare i Svenska Ekoturismföreningen. Du som företagare är varmt välkommen, men även föreningar, turistbyråer, kommuner, privatpersoner och studenter får mer än gärna stödja vårt arbete. Som grädde på moset lottar vi ut fem presentkort från Nature’s Best Sweden bland vårens nya medlemmar.* Välkommen till Ekoturismföreningen där vi tillsammans gör skillnad - bli medlem redan idag
 

Här får du ytterligare sju goda skäl för att bli medlem

1 - Var med och utveckla ekoturismen

Ekoturismföreningen har i snart 20 år företrätt och utvecklat svensk natur- och ekoturism. / Foto: Staffan Widstrand

Ekoturismföreningen med Naturturismföretagen företräder arrangörer av natur- och ekoturism både här hemma och utanför Sveriges gränser. Vi utvecklar och representerar branschen genom att kräva bättre och rättvisare regler kring moms, resegarantin, turism i skyddad natur och andra illa anpassade regler. Vi stimulerar kompetens- och affärsutveckling med utbildningar, nyheter och information på webben. Med hjälp av kvalitetsmärkningen Naturens Bästa arbetar vi för högre kvalitet, mer miljöanpassning och bättre lokalförankrad naturturism.

2 - Se till att ditt företag syns i Naturturismföretagens branschregister

Genom att synas i Naturturismföretagens branschregister visar du att du både finns och bryr dig. / Foto: Staffan Widstrand

Naturturismföretagen är Sveriges största och bäst uppdaterade branschregister över svensk natur- och ekoturism. Ett sätt att visa att du finns och att du även bryr dig. Varje månad görs nästan 500 sökningar bland Naturturismföretagens medlemsföretag och organisationer. Många som söker är journalister och agenter som letar efter affärsmöjligheter och partners. Vill du synas ännu mer, har du som medlem förmånliga priser på våra webbannonser.  

3 - Bidra till naturskydd & kulturvård

Ekoturismen har gett världens valar ett högre värde levande än döda. Dessutom har man skapat riktlinjer för valskådning och samverkar på flera håll med forskningen. / Foto: Magnus Lundgren / Wild Wonders of Europe

Ekoturism handlar om att ge värdefull natur och kultur ett ekonomiskt värde. Då bidrar turismen till naturskydd och kulturvård. Därför vill vi se mer ansvarfull ekoturism i skyddad natur, och här finns många utmaningar. I Sverige arbetar flera av våra medlemmar med exempelvis fjällräven, öringen, ängs- och hagmarker, samisk kultur och gamla tiders sjömanskap. Bara för att ge några exempel. Internationellt värnar andra om bergsgorillor, valar och tigrar.

Idag är mer än fem tusen resenärer med i Naturens Bästas resklubb. Ett antal som hela tiden ökar. / Foto: Staffan Widstrand

4 – Naturens Bästas resklubb på köpet
Vår resklubb växer och samlar nu mer än 5 000 glada resenärer. Ett par gånger om året får du klubbens nyhetsmejl som kittlar reslusten, tipsar om tävlingar, rabatter och erbjudanden. Dessutom deltar du i klubbens återkommande lotterier.

5 - Koll på vad som händer
Våra regelbundna nyhetsmejl ett par gånger i månaden håller dig informerad om vad som händer. Som ny medlem får du även ett tidigare nummer av vår medlemstidning Safari. Här finns inspirerande artiklar om professionella arrangörer och tänkvärda bakgrundstexter.  

6 - Rabatt på utbildningar och när du söker till Naturens Bästa
Som medlem i Ekoturismföreningen får du ofta rabatt på olika kurser och du spar tusenlappar om du vill ansöka till Naturens Bästa

7 - Tillgång till våra Medlemssidor
Dessutom får du tillgång till våra särskilda medlemssidor, med affärsmöjligheter, debattinlägg, diverse tjänster och värdefulla tips. Bland annat hittar du en matnyttig samling råd om webbsidor, sökmotorer och framgång på nätet.

Varmt välkommen ! 

Mer om

 

* Gäller nya medlemmar som betalar medlemsavgiften under perioden den 1 januari till den 31 maj 2018.  Vinnarna presenteras på Ekoturismföreningens sida på Facebook.

Länkar Fråga om medlemsskap
 
Datum 2018-01-06

 

Tillbaka