Tipsa en vän

Naturen sätter Sverige på kartan

Hundspann bland molnen

En av besöksnäringens främsta tillgångar är svensk natur. Naturturismen profilerar Sverige internationellt och sänkt moms på naturguidningar kan bidra till jobb i hela landet. Den 7 februari bjuder Ekoturismföreningen in statsrådet Per Bolund till ett samtal om vild natur, landsbygdens reseanledningar och företagens växtkraft.

Storslagna fjällvyer med relativt få besökare är exklusivt för många internationella resenärer. / Foto: Staffan Widstrand

Naturen profilerar Sverige utomlands och är en vital del av vår attraktionskraft. Kanske den viktigaste, men vad betyder det omräknat i exportintäkter och moms till statskassan. Våra professionella aktivitets- och upplevelseföretag uppmärksammas utomlands.
Icehotel är ett av våra mest kända varumärken internationellt, men jobben skapas inte bara i Jukkasjärvi. Alla ser inte sambanden, men norrländskt mörker, is och kyla genererar även tusentals hotellnätter i Stockholm.

Liknande kopplingar finns mellan statens momsintäkter från internationella besökare och våra nationalparker, unika skärgårdar, magiskt norrsken och djupa naturskogar. På sikt har den nyligen genomförda sänkning av momsen på naturguidningar alla förutsättningar att bli en värdefull plusaffär för både statskassan och svensk landsbygd. Det är några av utgångspunkterna för samtalet med konsument- och finansmarknadsministern Per Bolund den 7 februari i Stockholm.

Program:

 • 10.00 - Välkommen och inledning.
 • Vad betyder naturen för svensk besöksnäring? Per Jiborn, Ekoturismföreningens generalsekreterare, presenterar siffror och fakta kring svensk natur som reseanledning.
 • Hur kan vår natur locka fler internationella resenärer att stanna längre? Staffan Widstrand, naturfotograf och delägare i Wild Nature Photo Adventures summerar vad Sverige behöver göra för att stärka vår internationella attraktionskraft.
 • Konsument- och finansmarknadsministern Per Bolund (MP) redogör för momsreformen som trädde i kraft vid årsskiftet. / Foto: Fredrik Hjerling
  10.30 - Sänkt moms på naturguidningar: Vad vill regeringen med sänkt moms på förevisning av naturområde? Konsument- och finansmarknadsministern Per Bolund (MP) redogör för momsreformen som trädde i kraft vid årsskiftet.
 • 11.00 - Att sälja Sverige med älgar, vargar, björnar och bävrar. Marcus Eldh, grundare av det framgångsrika safariföretaget WildSweden, berättar om sin verksamhet som lockat besökare från mer än 70 länder, premierats av National Geographic och figurerat i otaliga internationella reportage.
 • Skogseremitaget som attraherar både fotomodeller och naturnördar. Håkan Strotz, som tillsammans med Ulrika Krynitz driver Urnatur, förklarar varför trädhus, gärdsgårdar och biologisk mångfald sätter Ödeshög på den internationella kartan.
 • 11.30 - Sänkt moms på naturguidningar: Vad är det som gäller egentligen? Utifrån Skatteverkets vägledning ger företrädare för Ekoturismföreningen en uppdaterad lägesrapport kring den sänkta momsen.
 • 12.00 - Kaffe med kaka.
 • Extra årsmöte: Styrelsen för Svenska Ekoturismföreningen föreslår att föreningen byter namn till Svenska Natur- och Ekoturismföretagen.  

 

Älgen är ett av flera djur som sätter Sverige på kartan utomlands och lockar besökare till Sverige. / Foto: Staffan Widstrand

Fri entré.

Plats:  Sandlersalen (plan 1), ABF Stockholm på Sveavägen 41.

Datum:  Onsdagen den 7 februari 2018.

Tid:  10.00 till 12.30

Sista anmälningsdag:  Mejla gärna din närvaro senast fredagen den 2 februari, så kan vi planera för fikat.

Mer information & frågor[email protected] eller 0490 - 137 50 & 0733 - 74 59 95

Arrangör:  Svenska Ekoturismföreningen.

Länkar:

  

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling
Mötet finansieras med medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

 
Datum 2018-01-16

 

Tillbaka