Tipsa en vän

Nominera till årets mångfaldspris

Staffan Svanberg / Bosmina

Förra året instiftades ett mångfaldspris till Staffan Svanbergs minne. Första utmärkelsen gick till arbetet med fjällrävssafari i Härjedalen. Priset, som ska främja samverkan mellan naturvård och naturturism, gav dessutom eko internationellt. Nu söker Ekoturismföreningen och Naturvårdsverket nya kandidater att premiera.

En framgångsrik safariverksamhet i Helagsfjällen har inte bara samlat in pengar till ett viktigt bevarandeprojekt. Verksamheten har dessutom skapat ambassadörer för en hotad djurart och till och med gynnat föryngringen i den lyan som observerades på behörigt avstånd. / Foto: Staffan Widstrand

Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år. Utifrån en privat donation instiftades förra året det biologiska mångfaldspriset till hans minne med anledning av FN:s internationella år för hållbar turism för utveckling. Mångfaldsprisets första vinnare blev Erik Gardfall och Emma Frisell från Svenska Turistföreningen tillsammans med Lars Liljemark på länsstyrelsen i Jämtland.

Claes Svedlindh, avdelningschef på Naturvårdsverket, kommenterade första årets pristagare på följande vis:
- Fjällrävssafarin i Helagsområdet är ett bra exempel på hur naturvård och naturturism kan samverka. Fjällstationens kunniga guider visar upp en hotad art på ett organiserat och hållbart vis för områdets besökare. Naturvårdens roll är att bejaka en sådan verksamhet, men samtidigt sätta ramarna och bistå med kunskap. 

Mångfaldspriset första vinnare fick ta emot sina diplom på Naturvårdsverket i Östersund den 23 maj 2017. / Foto: Christina Frimodig - Naturvårdsverket

Mångfaldspriset till Staffan Svanbergs minne blev det enda nordiska initiativ som listades på FN:s kampanjsida med anledning av det internationella året för hållbar turism för utveckling. Pär Innala, som tidigare har jobbat ihop med Staffan Svanberg och idag arbetar på Ekoturismföreningen summerar förra årets arbete och blickar framåt. 
- Priset blev rejält uppmärksammat, inte minst här i norra Sverige. Många som kände Staffan Svanberg uppskattade initiativet, som nådde 20 000 personer via Facebook. Men det här handlar inte bara om att minnas Staffans värdefulla insatser, utan främst om att stimulera fler att verka i hans anda.
- Tillsammans med Naturvårdsverket efterlyser vi nu lyckade insatser mellan naturturism och naturvård från olika delar av Sverige. Det är fritt fram att nominera lämpliga kandidater fram till mitten av april.

Årets mångfaldspris kommer delas ut i slutet av maj i samband med invigningen av Åsnens nationalpark. / Foto: Ingela Eriksson

- Sedan kommer priset att delas ut för andra gången i samband med invigningen av Sveriges nya nationalpark Åsnen i slutet av maj.

Vill du nominera?
Skicka då ett mejl till [email protected] eller ring 0490 - 137 50.
Senaste söndagen den 15 april vill vi ha din nominering.

 

Bakgrund:
Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år. Mångfaldspriset till hans minne instiftades med anledning av FN:s internationella år för hållbar turism för utveckling. Priset delades ut för första gången på den internationella dagen för biologisk mångfald den 22 maj. Pristagarna utses av en jury bestående av företrädare för Svenska Ekoturismföreningen, Naturvårdsverket och familjen Svanberg.

Länkar:

 
Datum 2018-03-19

 

Tillbaka