Tipsa en vän

Gorillasafarin en framgång

Afrikas bergsgorillor är fortfarande en av världens mest hotade arter. Ett litet bestånd i centrala Afrika hotas av tjuvjakt, kommersiell handel med apkött och skogsskövling.
Men under de senaste 30 åren har utvecklingen gått åt rätt håll. Den senaste räkningen av Afrikas bergsgorillor visar på en ökning med över 25 procent sedan 2003. Totalt finns nu 786 bergsgorillor (våren 2010), som lever i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo.

Bergsgorilla. / Foto: Staffan Widstrand

Framgången är ett konkret exempel på hur ekoturism i kombination med modern naturvård ger positiva resultat. Gorillaturismen omsätter idag hundratals miljoner.  För Rwanda har det blivit landets största exportinkomst efter kaffet, och i byarna runt Bwindi i Uganda har ekoturismen bekostat nya skolor, sjukvård och rent vatten.
I sitt reportage Ekoturister bergsgorillornas hopp från 2004 i Dagens Nyheter tecknar Peter Hanneberg en bakgrund till samspelet mellan naturskydd och ekoturism.

De flesta som har besökt bergsgorillorna beskriver det som ett magiskt möte, nästan som att träffa jämlikar och att det var värt varje krona av gorillasafarins pris.
”I kroppen krockar utmattning och eufori, glädje och gråt, ödmjukhet och engagemang. Och en fråga lämnar mig aldrig ifred: Hur ska jag kunna berätta detta, hur ska jag någonsin kunna berätta om mitt livs reseupplevelse?”
Så formulerade sig Bodil Sjöström, tidigare chefredaktör på Vagabond, efter att ha suttit öga mot öga med bergsgorillor.
Läs hela hennes reseberättelse Hemma hos gorillor här...

Länkar & bakgrundsinformation:

  

Möte med gorilla. / Illustration Eva-Jo Hancock

Nyfiken på svensk ekoturism?
Kvalitetsmärkningen Naturens Bästa visar vägen till Sveriges främsta ekoturismarrangörer.

Gå med i Naturens Bästas resklubb.
Kittla reslusten, ta del av förmånliga erbjudanden och få tips om senaste nytt.
Allt helt utan någon kostnad.

Vill du följa med vad som händer inom svensk ekoturism?
Prenumerera gratis på vårt Pressbrev här… 

Stöd vårt arbete för mer och bättre ekoturism både här i Sverige som på fjärran resmål.
Bli medlem i Ekoturismföreningen här…

Uppdaterad den 5 januari 2011