Tipsa en vän
Stockholm den 8 augusti 2011

Vägplaner genom Serengeti stoppade

Zebror i Serengeti

Planerna på att bygga en asfalterad väg genom Serengeti, Afrikas mest berömda nationalpark, har enligt UNESCO övergivits av Tanzanias regering. Det här är åtminstone en halv seger för internationellt naturskydd och ekoturism, även om det i dagsläget är oklart om hur framtida vägar kommer att dras i västra Tanzania.

I höstas protesterade 40 svenska reseföretag tillsammans med Ekoturismföreningen och Världsnaturfonden WWF mot planerna på en asfalterad väg genom Serengeti. Planer som inte bara hotade att skära av vandringsrutterna för miljontals gnuer och zebror, utan också dramatiskt minska Tanzanias turismintäkter.

Gepard i Serengeti. / Foto: Staffan Widstrand

Det var i en skrivelse till UNESCO i juni som Tanzanias regering berättade att man har skrinlagt sina planera på att bygga en asfalterad väg genom de norra delarna av Serengeti. Däremot är det oklart om dagens befintliga safariväg kommer att utökas, uppgraderas till en grusväg och eventuellt även öppnas för annan trafik än turism och naturskydd.
Enligt den svenska versionen av National Geographic finns det fog för sådan oro.

- Det här är en viktig, åtminstone halv, seger för de protester som framfördes från internationellt naturskydd och ekoturism runt om i världen. Det inkluderar givetvis även Ekoturismföreningens insats tillsammans med reseföretag och Världsnaturfonden här i Sverige, säger Klas Wallin, medlem i Ekoturismföreningen, initiativtagare till de svenska protesterna och med närmare 20 års erfarenhet av afrikansk safariturism.
- Men givetvis lär fortsättning följa. Därför måste vi fortsätta att bevaka frågan och granska vilka framtida vägplaner som finns för Serengeti. Dessutom bör vi bidra till att finansieringen säkras till den alternativa vägdragning, som har föreslagits söder om Serengeti och reservatet runt Ngorongoro.


Länkar:

 

 

 

Tillbaka