Tipsa en vän
Västervik den 20 januari 2017

Öring, hummer eller vindkraft?

Skonaren Linnea från bogsprötet

Vatten är gemensam nämnare för årets tre kandidater till Grand Travel Awards Ekoturismpris. Everts Sjöbod, Skonaren Vega och FishYourDream Ammarnäs är alla exempel på ekoturismens potential för naturskydd, lokal utveckling, nya jobb och växande exportintäkter. Den 16 februari koras en vinnare på Grand Hôtel i Stockholm.

Sportfisket i Ammarnäs lockar både svenska och internationella besökare. / Foto: FishYourDream

För 20:de gången utser Svenska Ekoturismföreningen tillsammans med branschtidningen Travel News vinnaren av Grand Travel Awards Ekoturismpris. I år nomineras följande tre arrangörer till den prestigefyllda utmärkelsen:

Harr och öring är en resurs för nya jobb i Norrlands inland och exportintäkter till Sverige. FishYourDream Ammarnäs, tidigare Ammarnäs Fiskecentrum, har i snart 20 års tid arbetat med hållbar förvaltning av en ändlig resurs i nära samverkan med samebyar och bygdens bästa för ögonen. Nu fortsätter resan mot än högre kvalitet, bredare utbud och fler gäster.

Med ren vindkraft och tusentals arbetstimmar levandegör familjen Bergström från Västervik mäktiga gamla träfartyg och tidigare generationers sjömansliv. Skonarna Vega och Linnea erbjuder unga som gamla nya upplevelser i ett annorlunda format. Segla genom Östersjöns skärgårdar, möta tumlare på Nordsjön eller vara med och vinna första pris i Tall Ship Race.

Kombinationen hummerfiske och skaldjurssupé har blivit ett vinnande koncept som fyller hotellrum under hösten. / Foto: Jonas Ingman - vastsverige.com

Everts Sjöbod i Grebbestad har tålmodigt utvecklat sin verksamhet kring hummersafari, ostronprovning och krabbfiske till en av de främsta i Bohuslän. Otaliga journalistbesök har resulterat i kittlande reportage i en lång rad internationella tidningar. För ett par år sedan kunde också bröderna Karlsson äntligen inviga sitt eget boende i sjöboden vid båtbryggan.

Liksom tidigare hämtas kandidaterna från Naturens Bästa - kvalitetsmärkningen som samlar Sveriges främsta naturresearrangörer och deras finaste utbud.

Länkar:

 

 

Tillbaka