Tipsa en vän
Västervik den 6 mars 2017

Framtidssatsningar på nattåg

Nattåget Berlin Hbf

Strax innan jul meddelade Trafikverket att nattågstrafiken till övre Norrland förlängs till 2020. Sedan kom besked från SJ att alla deras nattåg ska moderniseras. Två resultat av det opinionsarbete som Svenska Turistföreningen och Swedish Lapland Visitors Board har bedrivit tillsammans med över 57 000 svenskar det senaste året.

Nattåget är ett perfekt alternativ för den som vill spana in norrsken i Abisko nationalpark. / Foto: Peter Rosén

Trafikverkets beslut innebär att nuvarande upplägg med två nattåg per dygn i vardera riktningen mellan Stockholm och övre Norrland fortsätter.
- Här i norr är det främst vår arktiska natur och kultur som lockar. Storslagna fjällvidder, norrsken, sportfiske, samiska upplevelser, snö och is. Hållbara transporter är något som många av våra besökare i allt högre grad efterfrågar. Därför välkomnar vi en fortsatt satsning på nattåg och glädjer oss åt att vi får behålla våra två nattåg. Det är ett villkor för fortsatt regional tillväxt och nya jobb här i norra Sverige, säger Erica Mattsson, vd för Swedish Lapland Visitors Board.

Enligt Swedish Lapland Visitors Board ökade turismomsättningen i svenska Lappland med 150 procent till drygt sex miljarder kronor mellan åren 2000 och 2015. Idag sysselsätter regionens besöksnäring mer än 3 700 personer och målet är att växa med ytterligare 30 procent till mer än åtta miljarder kronor till 2020. 

Magnus Ling, generalsekreterare på STF, välkomnar Trafikverkets beslut om bibehållen nattågstrafik till norra Norrland. Däremot kommer STF att fortsätta att kämpa för dagliga nattåg till Jämtland året runt. / Foto: Oskar Kihlborg

I februari aviserade SJ en rekordstor satsning för att möta morgondagens behov av bekväma och effektiva tågresor. De närmsta åren innebär det investeringar på cirka nio miljarder kronor i ett 30-tal nya snabbtåg, omfattande modernisering av samtliga X 2000-tåg och hela nattågsflottan.
- Det här är en bra och en viktig nationell signal om turismens växande betydelse. Dialogen med myndigheter och transportörer har varit god och vi upplever att de tagit hänsyn till de argument vi har framfört, säger Magnus Ling, generalsekreterare för Svenska Turistföreningen och tillägger:
- Men vi är inte helt nöjda och kommer fortsätta att kämpa för att även nattågen till Jämtland ska gå året runt.

- Vi gratulerar Swedish Lapland Visitors Board och Svenska Turistföreningen till ett framgångsrikt opinions- och påverkansarbete för framtidens nattågstrafik. Detta kommer att ha stor betydelse för Ekoturismföreningen, våra medlemsföretag och de 57 000 svenskar som skrev under uppropet för nattågen förra året, säger Annika Fredriksson, ordförande för Svenska Ekoturismföreningen.

Länkar:

 

 

 

Tillbaka