Tipsa en vän
Västervik den 7 mars 2017

Tiveden blir ekoturismområde

Kvinnor springer i Tivedens skogar

En enig kommunstyrelse ställde sig nyligen bakom förslaget att utropa Laxå till Sveriges första ekoturismområde. Hållbarhet och nya jobb på landsbygden är skälen för kommunen, som redan profilerar sig med en utvidgad nationalpark, en buffertzon med besöksvänligt skogsbruk och nära samverkan med bygdens turismföretag.

Genom att utropa Laxå till Sveriges första ekoturismområde vill kommunen främja och ta tillvara naturturismens möjligheter att skapa nya jobb på landsbygden. / Foto: Pavel Koubek - ICON

Den 19 maj invigs Tivedens utvidgade nationalpark. Förra året beslutade Sveaskog att avsätta en buffertzon runt nationalparken, där ett adaptivt skogsbruk med stor hänsyn till områdets besöksnäring ska bedrivas. Tivedens nationalpark besöks varje år av långt över 100 000 personer och runt 70 000 av dem är internationella besökare från främst Tyskland och Nederländerna. När kommunstyrelsen i Laxå den 2 mars föreslog att kommunen utropas till Sveriges första ekoturismområde, stärktes värdet på både nationalpark och de omgivande skogarna. Senare i mars förväntas förslaget antas av kommunfullmäktige.
- Jag är glad att alla partier i kommunstyrelsen står bakom idén. Tiveden är vår största turismmagnet och merparten av skogarna ligger i Laxå kommun. Vi hoppas därför att Tivedens ekoturismområde blir en viktig pusselbit för att skapa fler jobb i vår besöksnäring och för att öka Laxås attraktivitet. Vi vill att fler ska upptäcka vår kommun som en bra plats att leva och verka på, men förslaget är även en möjlighet att peka ut en riktning där kommunen tar ansvar för att skapa en hållbarare värld, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD).

Vi vill locka fler att stanna längre och upptäcka mer. Inte minst andra skyddade områden i Laxå kommun, säger Hans Traav. / Foto: Pavel Koubek - ICON

Kommunens näringsutvecklare Hans Traav arbetar med att stödja kommunens natur- och ekoturism.
- Vi vill gärna se att fler övernattar i kommunen, stannar ett par dagar och upptäcker mer. Nationalparken är Tivedens kronjuvel, men vi vill att det här initiativet ska uppmuntra fler att även besöka andra reservat och skyddade områden. Till exempel Skagershultsmossen i Hasselfors, som är en av Mellansveriges största högmossar. Eller lyssna på ylande vargar i Vargavidderna. För den som vill resa klimatsmart är Laxås läge vid stambanan mitt emellan Göteborg och Stockholm helt idealiskt, berättar Hans Traav och tillägger:
- Vi är också glada för att Svenska Ekoturismföreningen under så lång tid visat intresse för vad som händer i och runt Tivedens nationalpark. Det ser vi som en signal på att vi har mycket bra förutsättningar att utveckla områdets ekoturism och verkligen erbjuda hållbar naturturism.

Nu är det snart dags för tjäderspel i Tivedens nationalpark. / Foto: Jonas Forsberg -  IBL Bildbyrå

Per Jiborn, generalsekreterare på Ekoturismföreningen, kommenterar initiativet i Laxå på följande vis:
- I och runt Tiveden anar vi nu potentialen när traktens besöksnäring tillsammans med kommun och länsstyrelse kraftsamlar och drar åt samma håll. Värdefull natur tillgängliggörs och exponeras för många fler. Detta samtidigt som förutsättningar skapas för fler jobb på landsbygden och vårt naturskydd förankras lokalt. Vi hoppas att andra kommuner, länsstyrelser, Naturvårdsverket och regeringen som värnar och satsar på naturskydd följer den fortsatta utvecklingen i Tiveden på nära håll.

Länkar:

 

 

Tillbaka