Tipsa en vän
Västervik den 21 juli 2017

Minnespris ger eko internationellt

Diplomering Östersund 23 maj 2017

World Tourism Organization uppmärksammar nu mångfaldspriset till Staffan Svanbergs minne i samband med firandet av FN:s internationella år för hållbar turism för utveckling. Årets vinnare, STF Helags fjällstation och Jämtlands länsstyrelse, är än så länge det enda nordiska initiativet som listas på UNWTO:s kampanjsida.

Staffan Svanberg startade ekoturismföretaget Bosmina, som nu drivs vidare av familjen. / Foto: Bosmina

Staffan Svanberg var turismföretagare och tillsynsman i nationalparken Haparanda skärgård i över 20 år. Det biologiska mångfaldspriset till hans minne instiftades med anledning av det av FN utlysta internationella året för hållbar turism för utveckling. Den 22 maj berättade Ekoturismföreningen och Naturvårdsverket att prisets första mottagare blev Erik Gardfall och Emma Frisell från Svenska Turistföreningen tillsammans med Lars Liljemark på länsstyrelsen i Jämtland. Dagen efter, i Naturvårdsverkets lokaler i Östersund, prisades de tre med diplom och presentkort på svenska naturupplevelser för sin lyckade samverkan kring fjällrävssafari i Helagsområdet. 

Sedan 2011 har STF Fjällstation Helags anordnat fjällrävssafari i nära dialog och samverkan med länsstyrelsens naturbevakare. / Foto: Staffan Widstrand

- Vi har ett unikt och välfungerande samarbete mellan STF Helags, länsstyrelsen och forskare på Stockholms universitet och det är väldigt roligt att det syns i det här sammanhanget, säger Emma Frisell, platschef STF Helags och Eric Gardfall, STF Fjällstugor i en kommentar till att priset nu även uppmärksammas internationellt.
- Naturvårdsverket ser det som en stor tillgång att duktiga guider visar upp och tillgängliggör naturen på ett sådant här vis. Det gör att turismen utvecklas, vilket i sin tur bidrar till regional utveckling. Dessutom väcker uppskattade naturupplevelse intresse hos besökarna. Det vi upplevt och tycker om, är vi också rädda om, säger Ingela Hiltula, biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket. 

Priset till Staffan Svanbergs minne är än så länge ensamt i Norden att listas av UNWTO. / Bild: United Nations

Nyligen uppmärksammades minnespriset av World Tourism Organization (UNWTO), som listar närmare 200 aktiviteter, möten och evenemang runt hela jorden. Än så länge är det svenska initiativet det enda i hela Norden, men Pär Innala på Ekoturismföreningen hoppas att det snart ändras.
- De nordiska länderna är kända för sitt engagemang i hållbarhetsfrågor. Naturturismen växer sig även allt starkare i hela Norden, och Sveriges regering har pekat ut hållbar natur- och ekoturism på landsbygden som en prioriterad uppgift. Därför hoppas vi att priset till Staffan Svanbergs minne snart får sällskap av andra goda initiativ.

Länkar:

 

 

Tillbaka