Tipsa en vän
Västervik den 18 september 2017

Rekordsommar för naturturismen?

Fjällvandrare på Kungsleden vid Abisko

Förra året blev bra för svensk besöksnäring. Rekordår med plus 18.3 miljarder kronor enligt Tillväxtverket. Sannolikt blir årets sommar än bättre. Ur den senaste tiden nyhetsflöde har vi vaskat fram nyheter som berättar om all time high för toppturer, trafikkaos i nationalparker och allt fler sökningar på Google om svensk natur.

De svenska fjällens attraktionskraft håller i sig och växer. Allt fler verkar också upptäcka fördelarna med att ta tåget norrut. / Foto: Torbjörn Lilja - IBL Bildbyrå

Strax innan midsommar presenterade näringsminister Mikael Damberg Tillväxtverkets rapport Turismens årsbokslut 2016. Under förra året ökade turismens totala omsättning med drygt 18 miljarder till den nya rekordsiffran 296 miljarder kronor. Exportvärdet, det vill säga utländska besökares konsumtion i Sverige, växte med nästan 13 procent till närmare 120 miljarder kronor. Statens andel, i form av momsintäkter på exportvärdet, uppgick under förra året till 17,3 miljarder kronor, och antalet sysselsatta inom turismen ökade till 169 000 helårsarbeten. Sammantaget innebär det att svensk turism befäster sin ställning som en av landets basnäringar.

Ännu finns det inga nationella siffror på hur årets sommarsäsong har gått. En genomgång av den senaste tidens nyhetsflöde, pekar emellertid på att svensk naturturism troligen har noterat en rekordsommar. Här följer ett urval av nyhetsnotiser från norr till söder.

Nyligen skrev Svenska Turistföreningen i ett färskt pressmeddelande att intresset för fjällvandring håller i sig och att antalet gästnätter i STF:s anläggningar i den lappländska fjällvärlden ökade med tolv procent under sommaren. En annan indikator är antalet toppturer upp på Sveriges högsta berg – Kebnekaise. Tidigare år har antalet legat på runt 8 000, men i augusti skrev STF upp årets prognos till 10 000 toppturer.

Inlandsbanan har redan summerat sommarens siffror - plus 20 procent. / Foto: Peter Rosén - LapplandMedia

En annan källa som bekräftar en växande fjällturism är Fjällsäkerhetsrådets sommarenkät. Årets sammanställning visade att åtta av tio fjälldestinationer/fjällstationer räknade med ett ökat antal besökare under sommaren. Totalt uppskattade Fjällsäkerhetsrådet att bortåt 700 000 besökare från Sverige och andra länder reste till svenska fjällen under sommaren.

Inlandsbanan, som kör tåg mellan Kristinehamn och Gällivare, har redan summerat årets sommarsäsong. Mellan den 12 juni och 20 augusti reste närmare 5 000 personer på banan, vilket är en ökning på 20 procent. Nyligen rapporterade SJ om att antalet resenärer till fjällen ökat med drygt tio procent under sommaren.

Parkeringsplatsen blir överfull när för många väljer bilen för att besöka den populära Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark. / Foto: Michael Engman - Engmanbild

Även många naturum har noterat fler besök. Abisko noterade sin bästa säsong någonsin, Hornborgasjön tror att sommaren blev en av de allra mest framgångsrika och Ronneby i Blekingen räknar med nytt besöksrekord. Ett växande intresse för vår natur har också noterats i flera nationalparker. Under sommaren informerade Skuleskogens nationalpark i Ångermanland om överfulla parkeringsplatser. Längre söderut i Tiveden berättade traktens guider i ett TV-inslag om ett stort ökat intresse för den nyligen utvidgade nationalparken. Vissa dagar visade parkens automatiska räknare fördubblade besökssiffror och den nya större parkeringsplatsen räckte ofta inte till.

Att allt fler vill resa till värdefull och attraktiv natur gäller inte bara Sverige, utan är en del i en stark internationell trend. Enligt Adventure Travel Trade Association är äventyrsturism ett av de snabbast växande områdena inom den globala turismen. Ett inslag om kajakturer i Stockholms skärgård på Rapport illustrerade det växande internationella intresset för Sveriges som en spännande destination för naturturism.
 
Även siffror från Visit Sweden bekräftar ett växande internationellt intresse för Sverige och vår natur. Under 2016 gjorde utländska resenärer 3, 4 miljoner sökningar på Google om Sverige som resmål. Det är en ökning med 11 procent jämfört med 2015.  I särklass flest sökningar på nätet om Sverige, över en miljon sökningar, gjordes i Tyskland. De vanligaste sökorden när tyska resenärer vill veta mer om aktiviteter i Sverige var fiske, camping, norrsken och vandring.

Äldre gles tallskog med mattor av blåbärs- och lingonris uppskattas av många besökare- både svenska och internationella. / Foto: Staffan Widstrand

En av naturturismens viktigaste utmaningar handlar om att omvandla detta ökande intresse till växande företag som skapar nya jobb på landsbygden. I det sammanhanget är det angeläget att skogs- och markägare inkluderas. I en intervju tipsar Kolarbyn i Bergslagen om att relativt enkelt boende tillsammans med olika aktiviteter i skog och på vatten lockar många internationella gäster.

Samma budskap kom under sommaren från Maria Ros Jernberg, vice generalsekreterare för Svenska Turistföreningen, när hon i en intervju i Dagens Industri lyfte fram småföretagarna som centrala spelare för en växande naturturism runt om i hela Sverige.
- Det är alltifrån naturguider som tar med turister ut i skogen och berättar om flora och fauna till arrangerade grotturer, äventyrsparker och allt möjligt annat. Det finns så oerhört mycket att göra för den som turistar i Sverige, och särskilt på landsbygden är vi beroende av entreprenörer som startar och driver dessa verksamheter.

Länkar:

 

 

Tillbaka