Tipsa en vän
Västervik den 16 oktober 2017

Naturens Bästa blir Nature’s Best

Nature's Best Sweden

För att möta ett växande internationellt intresse för hållbar upplevelseturism i vår natur, renodlar Ekoturismföreningen namn och logotyp på kvalitetsmärkningen av svensk ekoturism. Efter 15 år ändras färgerna till gult och blått och namnet blir i fortsättningen enbart Nature’s Best Sweden.

Nature's Best Sweden harmoniseras med den svenska flaggans färger. / Foto: Staffan Widstrand

I samband med FN:s internationella ekoturismår 2002 lanserades Naturens Bästa. Det blev den första kvalitetsmärkningen av ekoturism på det norra halvklotet, som snabbt samlade en stor del av Sveriges främsta företag och deras finaste utbud av olika upplevelseprodukter i svensk natur. Idag 15 år senare står världens turism på nytt i strålkastarljuset. FN:s generalförsamling har nämligen utnämnt 2017 till det internationella året för hållbar turism för utveckling. 

Sverige har länge legat i frontlinjen när det gäller miljö och hållbarhet. Nu knyter vi an till den bilden genom att använda de svenska färgerna gult och blått, säger Pär Innala. / Foto: Privat

Med andra ord en lämplig tid att vidareutveckla och vässa Sveriges ekoturismmärkning.
- I början av sommaren lanserade vi en ny webbplats för kvalitetsmärkningen. Tidigare under året har vi stärkt närvaron via sociala medier som Facebook. Nu renodlar vi märkningens namn och kommer i framtiden använda Nature’s Best Sweden både här i Sverige och på internationella marknader, berättar Pär Innala och fortsätter:
- I samband med namnförändringen, justerar vi även vår logotyp. Symbolen blir den samma, men vi ändrar färgerna till gult och blått. Detta för att stärka budskapet om upplevelser i svensk natur, men också för att dra nytta av och bidra till att stärka bilden av Sverige som ett hållbart resmål på viktiga internationella marknader. 

Nature's Best Sweden fortsätter att erbjuda samma kvalitetsmärkta upplevelser, kunniga guider och äkta värdskap, men med nya färger. / Foto: Staffan Widstrand

Sedan millenniumskiftet har omsättningen för svensk besöknäring i stort sett fördubblats. Men turismens exportvärde, det vill säga utländska besökares konsumtion i Sverige, har ökat än snabbare. Närmare bestämt med 194 procent sedan år 2000. Vår natur är ett viktigt skäl till den tillväxten. Regeringen har därför de senaste åren satsat på en fortsatt stark men hållbar tillväxt, och då med särskilt fokus på just landsbygdens natur- och ekoturism.
- Ju längre bort man är från ett resmål, desto större behov av tips och vägledning för att hitta rätt i ett enormt globalt utbud. Därför framhäver vi märkningens värde genom ett internationellt namn som knyts till de svenska färgerna.
- Vi ser också ett växande antal ansvarsfulla resenärer som inte vill belasta eller orsaka skador på ett genuint resmål. Tvärtom vill de bidra till platsens sociala, ekologiska och ekonomiska utveckling. För den målgruppen visar Nature’s Best Sweden enkelt vägen till kvalitetsmärkta och hållbara upplevelser i svensk natur.

Lanseringen av den nya logotypen för Nature’s Best Sweden sker i samband med Adventure Travel World Summit i Salta i Argentina 16 - 19 oktober, där företrädare för Ekoturismföreningen, Visit Sweden och flera ekoturismföretagare är på plats.

Länkar:

 

 

Tillbaka