Tipsa en vän
Västervik den 31 oktober 2017

Ramverk för turism på annans mark

Flicka i blåbärsskogen

I ett inlägg på SvD Debatt förklarar företrädare för Ekoturismföreningen, LRF, Sveriges Jordägareförbund och Visit Dalarna att man vill se ett gemensamt ramverk för turism på annans mark. Arbetet inkluderar en väl förankrad vägledning tillsammans med goda exempel och förslag till avtal mellan turismföretag och markägare.

Naturturismen är en möjlighet för landsbygden, men det förutsätter lokalt boende, måltider på traktens råvaror eller konsumtion av andra turismtjänster. / Foto: Staffan Widstrand

Sommarens nyhetsflöde bjöd på en lång rad notiser om all time high för toppturer, besöksrekord i naturum och trafikkaos i nationalparker. Att svensk besöksnäring har växt stadigt de senaste 15 åren är glädjande, eftersom naturturismen är en möjlighet för både nya jobb och ökad tillväxt på landsbygden. Samtidigt får inte branschen växa okontrollerat vind för våg, och dyrköpta erfarenheter finns redan på Island där naturturismen i det närmaste har exploderat.

I ett gemensamt inlägg på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt förklarar företrädare för Ekoturismföreningen, LRF, Sveriges Jordägareförbund och Visit Dalarna att nyckeln till en hållbar och framgångsrik naturturism ligger i ett bra samarbetsklimat mellan markägare och turismföretag. Utgångspunkten är principer om ordning och reda och att naturturismens för- och nackdelar fördelas rättvist bland alla berörda. En sådan långsiktig överenskommelse ska vässa naturlig svensk attraktionskraft till förmån för markägare, turismföretagare, lokalsamhällen och hela Sverige.

Arbetet med handledningen pågår fram till 2019 och finansieras via Jordbruksverkets landsbygdsprogram.

Länkar:

 

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Arbetet med handledningen finansieras med medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

 

 

Tillbaka