Tipsa en vän
Västervik den 22 januari 2018

Ekoturismpriset: Fågel eller fisk?

Tordmular på Karlsö

Fågel och fisk profilerar Sverige, men ekoturism handlar inte bara om fler besökare från andra länder. Viktigt är även lokal samverkan, stöd till forskning och att värna biologisk mångfald. Årets tre kandidater till Grand Travel Awards Ekoturismpris belyser just detta. Den 12 februari får en av dem ta emot priset i Stockholm.

Trollsländesafari må vara en snäv upplevelseprodukt, som främst lockar specialintresserade resenärer. En rik biologisk mångfald bidrar emellertid på flera sätt till Sverige som ett attraktivt och spännande resmål. / Foto: Daniel Green

För 21:sta gången utser Svenska Ekoturismföreningen tillsammans med branschtidningen Travel News vinnaren av Grand Travel Awards Ekoturismpris. I år delas den prestigefyllda utmärkelsen ut på At Six vid Brunkebergstorg i Stockholm, och följande tre företag är nominerade:

Bästsäljarna är fortfarande orrspel och ugglesafari i Bergslagen. Men Birdsafariswedens växande utbud av nära möten med duvhök, kungsörn och fiskgjuse bidrar både till fler internationella gäster och uppdrag hos ett lokalt nätverk av naturguider. Att fjällvråken lockar naturfotografer från södra Europa och att trollsländor säljer Sverige i Storbritannien är väl värt att uppmärksamma.

Stora Karlsö är fågelberget i Östersjön som hänför drygt 10 000 besökare varje år med ett speciellt utbud av alkor, orkidéer, gotländska måltider, historiska berättelser, udda boende och kunniga guidningar. Att grisslorna blir fler visar att ansvarfull turism och naturskydd fungerar utmärkt tillsammans i ett av väldens äldsta naturskyddade område efter Yellowstone National Park i USA. 

Mörrumsån bjuder inte bara på stora laxar och öringar, utan är också en vacker och naturskön plats i Blekinge. / Foto: Mörrums Kronolaxfiske

Lax och havsöring har länge lockat hängivna sportfiskare till Mörrumsån i Blekinge. Mörrums Kronolaxfiske tar nu ytterligare steg genom fler gästanpassade helhetsprodukter med bättre möjligheter till boende och måltider. Dessutom driver företaget aktivt på för att återställa Mörrumsån biologiska mångfald, stöder forskningen, arbetar för färre vandringshinder och tar initiativ till både nationellt och regionalt erfarenhetsutbyte.

Liksom tidigare år hämtas kandidaterna från Nature’s Best Sweden - kvalitetsmärkningen som samlar Sveriges främsta upplevelseföretag i svensk natur och deras finaste utbud.

Länkar:

 

 

Tillbaka