Tipsa en vän
Östersund den 21 september 2009

Succésommar för svensk ekoturism

Gotska Sandön - fllicka på strand

Besöksrekord och en ökad omsättning med upp till 30 procent är facit när ett urval av Naturens Bästas svenska ekoturismarrangörer summerar sommaren. Svenska älgar, bävrar och björnar lockar allt fler och besöksrekord slogs på Gotska Sandön, Grövelsjöns Fjällstation och Klarälvens timmerflottar.

En förmånlig valutakurs, trenden att semestra hemma, allt proffsigare arrangörer och ett växande intresse för svensk natur i Europa är några av förklaringarna bakom årets succésommar för svensk ekoturism.

Svenska älgar och andra vilda djur lockar allt fler !

Antalet privatgäster har ökat, medan antalet konferensgäster har minskat något. En tydlig trend är också att olika typer av safari lockar ut allt fler i vildmarken. Älgsafari i Västmanland, björnskådning i Hälsingland och bäversafari i Ångermanland är några exempel. Intresset för aktiviteter som vandring, ridning och forsränning växer, och gärna i kombination med bättre komfort på exempelvis herrgårdar och fjällstationer.

Trots rekordregn både i Värmland och på Gotska Sandön noterades där liksom på Grövelsjöns Fjällstation den bästa sommaren genom tiderna.

 

Kommentarer från några av sommarens vinnare:

Resestugan - Sommardagar på Gotska Sandön
Bästa sommaren någonsin! 5 271 besökare vilket är ungefär 15 procent fler jämfört med 2008. Fler svenskar har valt att semestra hemma och många väljer lugn och ro på Sandön.

Trots regn och rusk slog timmerflottarna rekord i sommar !

Vildmark i Värmland - Timmerflottsfärder på Klarälven
Bästa sommaren på 25 år! Trots rekordregn och massor med vatten i älven. Plus tio procent eller lite mer, och då främst fler svenskar och tyskar.

STF Grövelsjöns Fjällstation - Fjällupplevelser för alla
”All time high”, och runt plus tio procent jämfört med 2008, som också var en riktigt bra sommar. Nästan alla gäster är svenskar. Alla kundgrupper, barnfamiljer, unga och äldre ökar.

Vargas Vildmarkslodge - Björnsafari i Hälsingeskogarna
Fantastiskt bra sommar! Även om några engelska grupper har avbokat, har det kompenserats av fler svenskar, norrmän och tyskar. Plus 30 procent jämfört med 2008.

JoPe Fors & Fjäll - Forsränning i Åre
En väldigt bra sommar och en omsättningsökning på drygt 30 procent. Fler bokningar före och efter högsäsongen i juli. Färre företagsgrupper har uppvägts av fler privatgäster.

Ammarnäs Fiskecentrum - Lappländskt öringsfiske
Fler svenskar, men något färre utländska besökare. Alla verksamheter som fiske, boende och restaurang har gått bra. Plus 28 procent jämfört med förra året.

Vackra och stora öringar är reseanledningar för många av Ammarnäs besökare !

 

 

Tillbaka