Tipsa en vän
Östersund den 15 oktober 2009

Ekoturism höjer hummerns värde

Hummer - Everts Sjöbod

Höstens första humrar såldes på Göteborgs fiskeauktion för drygt 1 100 kronor, men med ekoturism kan hummerns värde öka upp till 6 407 kronor kilot. Det visar en summering av de två första veckorna med betalande och övernattande gäster på hummersafari i bohuslänska Grebbestad.

Den 21 september var det dags för årets hummerpremiär, och dagen efter såldes de första humrarna för 1 110 kronor kilot. Efter någon timme var emellertid prislappen nere på 700 kronor kilot, och i början av oktober låg priset på runt 400 kronor kilot.

Övernattande gäster på hummersafari ger ordentligt klirr i den lokala ekonomin !

Ytterligare ett sätt att nyttja hummern är med hjälp av kvalitetsmärkt ekoturism. Då får betalande och övernattande gäster följa med på hummersafari, avnjuta en skaldjurssupé och övernatta i något av Bohusläns små kustsamhällen. Ett sådant upplevelsepaket erbjuder bland annat ekoturismarrangören Everts Sjöbod i Grebbestad.
- Under höstens två första veckor med hummersafari hade vi över 120 gäster som tillsammans spenderade närmare 200 000 kronor på hummersafari, skaldjurssupéer och övernattningar här i Grebbestad. Totalt landade vi under samma period lite mer än 30 kilo hummer, vilket innebär att hummerns värde uppgick till 6 407 kronor kilot, berättar Lars Karlsson på Everts Sjöbod.
- Det är också viktigt att poängtera att hela den summan stannade här i Grebbestad och bidrog till logiintäkter, inköp i den lokala affären och vårt eget arbete.

Antal hummertinor är begränsat per fiskare, men inte antalet fritidsfiskare som sätter ut tinor !

Ett allt populärare hummerfiske, främst bland en växande grupp fritidsfiskare, får dock som konsekvens att Fiskeriverket är tveksam till om dagens fångster ligger inom ramen för ett hållbart fiske. Eftersom fritidsfiskarnas fångster inte redovisas finns det ett stort mörkertal, samtidigt som tillgängliga fångstrapporter från bland annat Smögen och Kosteröarna visar på en sjunkande trend sedan mitten på 1990-talet. Idag får varje fritidsfiskare använda högst 14 hummertinor, men det finns ingen begränsning på antalet fritidsfiskare och i princip har alla Sveriges medborgare rätt att lägga ut egna hummertinor.

- Att hummern under hösten bidrar till både intäkter och arbetstillfällen i små bohuslänska kustsamhällen är oerhört viktigt för den lokala ekonomin. Exemplet från Grebbestad visar att hummersafari med betalande och gärna övernattande gäster är ett oerhört smart sätt att tillvarata denna naturresurs på, förklarar Ekoturismföreningens generalsekreterare Dan Jonasson.
- Samtidigt är det viktigt att vi inte överutnyttjar hummerbeståndet. Myndigheterna måste se över hur fritidsfisket kan begränsas. Det handlar om att skapa ett system som sätter gränser för antalet fiskande och som gynnar hög kvalitet och god avkastning på hummer. Vi anser att man ska prioritera ett hållbart yrkesfiske och fisketurismföretagande, samtidigt som lokalbefolkningen ges möjligheter att få fortsätta att fiska.  Men ska, enligt ett förslag i EU-kommissionen, Bohusläns humrar även vara tillgängliga som ett fritidsfiskenöje för hela Europa? 

Friska vindar och salta vågor är också en del av upplevelsen på hummersafari !

Kort om hummern:
Hummern lever bland klippor eller på steniga bottnar och på mellan 10 och 30 meters djup. Den är nattaktiv, lever på olika slags bottendjur och blir könsmogen efter fyra till åtta år.
Hummern kan bli upp till en halv meter lång, väga upp till fyra kilo och nå en ålder på 60 år, men de flesta exemplar blir runt ett kilo och sällan över 30 centimeter långa.


Länkar:

 

 

Tillbaka