Tipsa en vän
Östersund den 10 december 2009

Uppskattad koll av tigerturism

Tiger genom lövverk

Ekoturismföreningens kartläggning av svenska arrangörer av tigerturism fick ett stort genomslag i massmedia. Tack vare TT hamnade nyheten på i stort sett alla dagstidningarnas webbsidor. Sedan kom längre artiklar i resebilagor och branschpress, och i november följde Vagabond upp granskningen genom att fråga två av Sveriges största safariarrangörer vad de gör för att skydda tigern.

TT:s nyhet om Ekoturismföreningens granskning av svenska arrangörer av tigersafaris publicerades på bortåt 50 svenska dagstidningars webbupplagor och dessutom på Sveriges Radio och Rapports sajter.

Det största hotet mot tigern är tjuvjägare, som kan tjäna flera hundra tusen kronor på en enda tiger !

Även större dagstidningar som Dagens Nyheter, Expressen, Sydsvenskan och Svenska Dagbladet uppmärksammade kartläggningens resultat att bara fyra av 17 tigersafariarrangörer gör en aktiv insats för att bevara Indiens tigrar.
Branschtidningar som Vagabond, Stand By och Travel News valde att göra längre nyheter utifrån Ekoturismföreningens pressmeddelande, och på deras webbsidor fick granskningen flera positiva kommentarer från läsare.

I november följde Sveriges största resemagasin Vagabond upp Ekoturismföreningens kartläggning genom att fråga Jambo Tours och Temaresor vad de gör för att ta ansvar för tigerns framtid.
- Vi planterar träd i Kenya. Men man kan inte rädda all natur och alla djur, svarade Mats LundmarkJambo Tours.
Temaresor funderar på att stödja någon organisation som arbetar med bevarandet av tigern, men eftersom man är ytterst noga med vad man gör med resenärernas pengar har företaget ännu inte fattat något beslut.
- Vi måste ta hänsyn till våra kunder, för det är deras pengar som bekostar sådana här projekt, förklarade Jim Hofverberg från Temaresor.

Två svar som visar att mycket återstår när det gäller att skapa medvetenhet bland både arrangörer och resenärer, om vikten att koppla samman internationella safariresor med naturskydd i fjärran länder.
Läs hela artikeln i Vagabond (# 10.2009), som finns att köpa i Pressbyråer och välsorterade tidningshyllor fram till den 16 december.

Idag finns bara 1 300 indiska tigrar kvar. Antalet har minskat med 40 procent under de senaste tio åren.

Länkar:

 

Presslänkar:

 

 

Tillbaka