Tipsa en vän
Östersund den 30 april 2010

Nu ekoturismmärks naturnära boende

Hus i solnedgång

Nu vidareutvecklas ekoturismmärkningen Naturens Bästa med kriterier för naturnära boende. Svenska Ekoturismföreningen och VisitSweden som ansvarar för kvalitetsmärkningen Naturens Bästa kommer att profilera de slott, vandrarhem, herrgårdar, designhotell, fjällstationer och vildmarkslodger, som på ett professionellt sätt möjliggör natur- och kulturupplevelser i trakten. Naturens Bästa boende ska lyfta fram ekoturism som det som svensk turism är känd för i världen.

Runt om i Sverige finns slott, hotell och vandrarhem som ligger i natursköna miljöer och som redan idag erbjuder läckert boende och smakfulla matupplevelser, men som inte tar vara på närheten till naturen och möjligheter till attraktiva naturupplevelser.

Det handlar om att lyfta fram boende med stil, i harmoni med den omgivande naturen och som bjuder in och låter besökaren upptäcka på egen hand.

- De boenden som vi i första hand fokuserar på finns på landsbygden och har en design och stil som är i harmoni med naturen. Det kan handla om allt ifrån avancerade tälthotell och eremitkojor, till fjällstationer, gamla slott och flerstjärniga hotell, berättar Gunnel Hedman ordförande i Svenska Ekoturismföreningen.
- Vi hoppas att flera av dessa anläggningar kan bli lokala utvecklingsnav för ett brett utbud av aktiviteter. Det avgörande för att dessa naturupplevelser också ska bli bra ekoturism, är att de knyts till ett boende som erbjuder bra logi, goda matupplevelser och inte minst har kunskaper och en tydlig ambition att introducera gästen i den omgivande naturens möjligheter.

Urnaturs skogseremitage i Östergötland är ett exempel på ett profilstarkt naturnära boende som sätter Sverige på en internationell turistkarta.

Svensk ekoturism är redan känd för guidade aktiviteter som kajakpaddlingar, viltskådning, fjällritter, fisketurism och hundspannsexpeditioner. Men ekoturism kan också vara att upptäcka natur och kultur på egen hand till fots och med cykel.
- Ett Naturens Bästa boende ska erbjuda en helhetsupplevelse i unika naturmiljöer med ansvar för natur och miljö. Dessutom ska det på sikt bli ett viktigt strategiskt ben för att förverkliga vår ambition att ekoturism är det som sätter Sverige på kartan och det som svensk turism är känd för i världen, förklarar Gunnel Hedman.


Länkar:

 

 

Tillbaka