Tipsa en vän
Stockholm den 15 juni 2010

Bäverspanaren

Mikael Nilsson Naturarvskompaniet

Under de senaste åtta åren har han visat upp den skygga bävern för mer än tusen gäster. Förra året fick alla se bäver och som bonus även älg, rådjur och räv på nära håll. Häng med på safari i hjärtat av Bergslagen med Mikael Nilsson - förmodligen Sveriges mesta bäverspanare.

På 1800-talet utrotades bävern i Sverige och först 50 år senare 1922 återinplanterades den med hjälp av några norska djur. Sedan har den svenska bäverstammen återhämtat sig rejält. Runt 1960 fanns det två tusen djur, 20 år senare 40 000 individer och idag räknar man med minst 150 000 svenska bävrar med ett kärnområde i framför allt Mellansverige.

Bävern kan bli upp till en meter plus svansen och väga drygt 20 kilo.

Många av oss har också sett spår av bävrar som fällda träd, hyddor och dammar. Men betydligt färre av oss har sett levande bävrar i vilt tillstånd.
- Det är inte så konstigt. Bävern, som är mest aktiv på kvällar och nätter, är ett väldigt skyggt djur med väl utvecklad hörsel och ett bra luktsinne, förklarar Mikael Nilsson safariguide på Naturarvskompaniet och verksam i skogarna i Malingsbo-Klotens naturreservat.

En bra bäversafari handlar om att vara på rätt ställe vid rätt tidpunkt, och inte minst att vara knäpptyst. Annars blir bävern skrämd och lämnar platsen med ett jätteplask. När den dyker försvinner den och kan sedan stanna under ytan i upp till 20 minuter. Bävrar är väl anpassade till ett liv i vatten med en platt svans som motor och simhud mellan tårna.
- Under åren har vi lyckats pricka in bäver på 95 procent av våra turer, och förra året såg vi faktiskt bäver på alla avgångar. Men det är inte djur i bur vi visar upp, så vi garanterar aldrig något, berättar Mikael och förtydligar.
- I vårt fall glider vi ner för en lagom strömmande och slingrande å där paddeln bara används för att styra med. Alla ska vara tysta och vi kommunicerar enbart med tecken. Vi har faktiskt haft gäster som tyckt att mötet med bävern var kul, men allra bäst var just färden genom vildmarken i totalt tystnad. Det hade den här stockholmsföretagaren aldrig varit med om.

Bävern kom tidigt att jagas för sin värdefulla päls och bävergällens

Bäversafari lockar många svenskar, men också internationella gäster, särskilt holländare.
- Det finns en populär sagofigur i form av en bäver i Holland. För många holländska barn står därför bävern högt på önskelistan, säger Mikael.

Intresset för både bäversafari och annan viltskådning ökar. Vårens turer Bäversafari i Bergslagen med Naturarvskompaniet har med få undantag varit fullbokade. Under sommaren ordnas ytterligare ett tiotal bäversafaris. För grupper om minst fyra personer går det dessutom bra att även boka andra datum.

Länkar:

 

 

 

Tillbaka