Tipsa en vän
Järpen den 12 november 2010

Large - uppmärksammat & debatterat

Brunbjörn

Det nyligen genomförda internationella seminariet, Large 2010 om rovdjursturism, blev en stor framgång. Två dagar med fullsatta spännande föreläsningar blev grunden för ett förtroendefullt samtal med sikte på framtiden. Large 2010 uppmärksammades också ordentligt i radio, lokalpress och en lång rad facktidningar.

Large 2010 som genomfördes i Järvsö den 8 - 9 november blev en stor framgång där bortåt 20 olika föreläsare samtalade och utbytte erfarenheter om rovdjursturismens möjligheter och utmaningar.

Lodjur i snön

- Seminariet blev väldigt lyckat. Fullsatt runt ett tjugotal spännande föreläsningar och två dagar med konstruktiva samtal där alla berörda parter pratade om framtida möjligheter, berättar Ulf Lovén initiativtagare till Large 2010 och Ekoturismföreningens ordförande.
- Särskilt bra var att i princip alla berörda parter var där. Därför blev det också startpunkten på en konstruktiv dialog med bland annat myndigheter som Jordbruksverket, Naturvårdsverket och länsstyrelser. På samma vis startade även ett förtroendefullt samtal med andra berörda aktörer som jägare, fäbodbrukare, fårägare och samer. Vår utmaning ligger i att tillsammans med andra utveckla en seriös rovdjursturism som respekterar och tar hänsyn till landsbygdens många olika intressen. Vägen dit lär både bli lång och krokig, och det återstår att överbrygga ett antal motsättningar och missuppfattningar med enskilda personer och viktiga företrädare, vilka idag har en annan uppfattning om rovdjur och turism, förklarar Ulf Lovén.

Varg i motljus

Seminariet i Järvsö, som var ett samarrangemang mellan Svenska Ekoturismföreningen och Rovdjurscentret De 5 Stora, samlade en lång rad intressanta föreläsare som Stefan Fölster chefsekonom på Svenskt Näringsliv, Lassi Rautiainen rovdjursturismarrangör från Finland och den finska rovdjursforskaren Ilpo Kojola.
- Large 2010 gav ett antal inspirerande internationella utblickar kring hur rovdjursturismen fungerar i andra länder. Det blev tydligt att Sverige måste vässa sin konkurrenskraft i form av bokningsbara produkter, tydligare regler, kvalitetssäkrat värdskap och tillgång till karismatiska rovdjur. Annars lär det inte vara möjligt att konkurrera med exempelvis Finland, där man idag omsätter runt 60 miljoner på att visa upp varg, björn och järv, framhåller Ulf Lovén.
- Därför var det extra roligt att seminariet också blev en samlingsplats för ett tiotal nyfikna företagare med olika spännande planer på rovdjursturism runt om i Sverige.

Large 2010 blev ordentligt uppmärksammat i bland annat Morgonekot, lokalpress och flera facktidningar. Här följer en kort summering och urval av de viktigaste inslagen och artiklarna;

 

Länkar:

Large 2010 - om rovdjursturism - Information, program och länktips
Utveckla svensk rovdjursturism - Svar på Rovdjursutredningen 2008
Vilda vargar värda miljoner för Sverige - Debattinlägg i SVD från 2004
Kvalitetsmärkt Safari & Viltskådning
Rovdjurscentret De 5 Stora

 

 

Tillbaka