Tipsa en vän
Järpen den 29 november 2010

Svenska safariarrangörer protesterar

Gnuer i Serengeti

40 svenska reseföretag protesterar nu tillsammans med Ekoturismföreningen och Världsnaturfonden WWF mot planerna på en väg genom Afrikas mest berömda nationalpark - Serengeti. Byggplaner som inte bara hotar skära av vandringsrutterna för miljontals gnuer och zebror, utan också dramatiskt minska Tanzanias turismintäkter.

Bland undertecknarna av det svenska uppropet märks bland annat Tour Africa, Indcen Resor, Natur Resor Annelie Utter, JK Safaris och ytterligare drygt tio specialiserade safariresearrangörer med fokus på Afrika.

Zebror i Serengeti

- Bakom protesten står merparten av Sveriges arrangörer med safariresor på programmet inklusive branschens största aktörer som Temaresor, Äventyrsresor och Jambo Tours. Det är med andra ord en tung svensk protest mot planerna på en ny väg genom Serengeti som nu överlämnas till Tanzania, förklarar Ulf Lovén, Ekoturismföreningens ordförande.

Ursprungligen var tanken att överlämna den svenska protesten i samband med en gemensam uppvaktning av Tanzanias ambassad i Stockholm. Ambassaden har dock avböjt en dialog med resebranschen med hänvisning till den störtflod av internationella uttalanden och appeller som nått Tanzania sedan planerna på en väg uppmärksammades i somras.
- Tillsammans med Zanzibar är Serengeti landets i särklass viktigaste turistmagnet. Skulle Afrikas mest kända nationalpark, som besöks av några hundratusen internationella turister varje år, förlora sin lyskraft innebär det kännbart minskade exportintäkter för Tanzania, poängterar Ulf Lovén.

Geparder i Serengeti

Planerna på en asfalterad väg genom norra delen av Serengeti hotar vandringsrutterna för miljoner gnuer och zebror. Om vägen byggs befarar naturvårdare och researrangörer att dessa uråldriga vandringsmönster helt kan förstöras och i värsta fall decimera antalet gnuer från dagens 1,3 miljoner djur till kanske 200 000 individer.
- Det som hotas av den planerade vägen är tveklöst ett av det mest storslagna och spektakulära ekosystemen i världen, säger Peter Westman, naturvårdschef på  Världsnaturfonden WWF och tillägger.
- Serengeti är ett exempel på hur turismen kan bidra till naturskydd. En ansvarsfull turism som anstränger sig att förankra verksamhet och intäkter bland lokalbefolkningen, satsar på upptäckarglädje, kvalitet, hållbarhet och miljöanpassning är en positiv kraft i bevarandet av världens biologiska mångfald.

Protestappellen som idag har skickats över till Tanzanias ambassad lyder som följer:

”Följande svenska researrangörer och organisationer med verksamhet i Afrika vill på det här viset skarpt protestera mot planerna på en ny asfalterad väg genom norra delen av Afrikas mest berömda nationalpark Serengeti.
Ett vägbygge som hotar vandringsrutterna för miljoner gnuer och zebror och riskerar minska antalet djur till mindre än en femtedel av dagens hjordar. Vägbygget riskerar också att slå undan benen för och drastiskt minska dagens turism till Serengeti, som är ett av landets absolut främsta resmål.”
 

 

Mer information & Länkar:

 

 

 

Tillbaka