Tipsa en vän
Järpen den 4 april 2011

Mars 2011: Nytt, tyckt & bloggat

Slaguggla

Fler tigrar, ugglesafaris som bidrar till naturskydd och en växande svensk safariturism är några av månadens positiva nyheter. Samtidigt säger indianer i Amazonas nej till gäster, bloggare ifrågasätter polarturismen och SJ:s biljettpolitik debatteras. Dessutom reportage från Zanzibar och om nya konferensalternativ i Dalarna.

I Västmanlands skogar finns flera olika ugglor som den lilla sparvugglan och den något större pärlugglan. Sedan några år tillbaka ordnar Daniel Green och företaget Birdsafarisweden ugglesafaris, bland annat med värdefull hjälp av bröderna Källebrink. Bröderna, som under årens lopp har ringmärkt över 500 slaguggleungar, låter besökarna följa med ut i skogen.  

Ekoturism blev ett naturskyddsargument när lappugglans skog hotades av avverkning. / Foto: Staffan Widstrand

Hemliga häckningsplatser ansågs tidigare ge fåglar det bästa skyddet, men Kalle Källebrink menar att ugglesafari är ett bra sätt att öka intresset för fåglar. Ett exempel är att när Sveaskog nyligen ville avverka skogen där ett par av Bergslagens lappugglor häckar, blev ekoturism ett argument för att bevara skogen.
Läs mer om Ugglesafaris på Naturskyddsföreningens webbsida.

Från Indien kommer en annan glädjande nyhet. Enligt den indiska regeringen visar den senaste tigerräkningen på en ökning på runt 15 procent till drygt 1 700 tigrar.  Ola Jennersten, internationell programchef på WWF välkomnar nyheten och säger:
- Resultatet är ett tecken på att våra ansträngningar att bevara tigern i framtiden, inte minst i Indien, nu verkar ge resultat.
En av Indiens främsta tigerexperter, Ullas Karanth, ifrågasätter dock siffrorna, eftersom flera av hoten mot tigern knappast har minskat under de senaste åren. Ullas Karanth menar också att landets snabba ekonomiska tillväxt, bland annat i form av vägar, vattenkraft och bevattningssystem, är ett växande hot mot både tigern och dess biotoper.
Läs mer på Travel Operators for Tigers (TOFT) webbplats. 

Inte bara älgar, utan också vargar, björnar och ugglor lockar utländska besökare till Sverige. / Foto: Staffan Widstrand

Svensk safariturism fortsätter att uppmärksammas i både svensk och internationell press. Expressen berättar om nästintill fullbokade björnsafaris och fågelskådare från USA, och samma bild tecknas i danska Politiken.dk. I marsnumret av SJ:s ombordtidning KUPÉ tipsas om fem svenska safariäventyr med björn, varg, älg, ugglor och sälar från kvalitetssäkrade arrangörer i Naturens Bästa. Tidningen Våra Rovdjur ger under rubriken Rovdjuren fångar turister en bakgrund till rovdjursturismens potential här i Sverige.

Tiotusentals backpackers kommer varje år till området runt Nazareth i den colombianska regnskogen, lockade av ekoturism och möjligheten att få möta ursprungsbefolkningen. Antalet besökare har femfaldigats under de senaste åtta åren, men nu är det stopp. Byborna, de flesta är ticunaindianer, vill inte längre ha några besökare.
Man är missnöjd med att turisterna skräpar ner och att de mesta av pengarna hamnar i resebyråernas fickor. Två bekymmer som pekar på att det knappast handlar om någon genomtänkt ekoturism.
Läs mer om Bybor i Amazonas bannlyser besökare och Colombian Amazon village bans prying tourists

Intervjun med Dirk Hagenbuch om små naturturismarrangörer och stora tågoperatörer uppmärksammades bland annat i Bulletinen.se och resulterade sedan i en diskussion på Svenska Järnvägsklubbens webbforum Postvagnen om arrangörernas möjligheter att boka förmånliga biljetter till sina gäster. 

Hundspannstur på Svalbard. / Foto: Staffan Widstrand

På sin blogg skriver Katrin Lindbäck, doktorand i glaciologi vid Uppsala universitet att;
”Hundspann känns mer klimatsmart än en bullrande skoter och det är konstigt att inte ekoturism slagit igenom mer här, med tanke på att många turister kommer hit för att titta på smältande glaciärer och ’den sista isbjörnen’.
Men det är kanske inte de mest miljömedvetna turisterna som kommer hit trots allt, utan de med tjockast plånböcker. De har rest från jordens alla hörn och kommer på blixtvisit i några få dagar. På hotellet serverar de valkött och i butiken säljer de vargskinn. Det gör mig arg.”
En bra bit söderut i svenska Västerbotten intervjuades den svenska hundspannsarrangören Aurora Borealis Adventure av Sveriges Radio. I radioreportaget berättar Donald Eriksson om kvalitetsmärkt svensk ekoturism och slädturer med nära möte med älg och kungsörn.

I Dagens Nyheter presenteras Zanzibar utanför Tanzania som en ö som bjuder på ekoturism för bortskämda. Ett långt resereportage handlar om värdefulla rev med mängder av färggranna fiskar, små mysiga och miljöanpassade strandhotell, möten med öns kokoskrabbor, mustiga maträtter och en ö full av spännande historia.
Läs hela reportaget om Sagolika Zanzibar här…    

Dalagård i sydöstra Dalarna. / Foto: Leif Öster

Väldigt långt från Afrika, mitt i dalaskogen, ligger Cecilia och Leif Östers Dalagård. Den moderna gården utrustad med bergvärme och andra nymodigheter, är byggd enligt gamla traditioner. Det tog exempelvis ett år att tillverka timmerstommarna enligt samma metoder som på 1800-talet och sammanlagt har 22 lokala hantverkare varit involverade i bygget. Nu satsar man på ekoturism, attraktioner som järv och lo i den egna naturskogen, och cykel- och vandringsleder.
Läs mer om Dalagård och Dalabygdens reportage Mitt i skogen – men ändå så nära.

Tidigare: Nytt, tyckt & bloggat

 

 

Tillbaka