Tipsa en vän
Stockholm den 30 december 2011

Ekoturismföreningen får miljöpris

Hundspannstur på Svalbard

Ekoturismföreningen får Världsnaturfonden WWF:s Carl Mannerfeltpris 2011 för sitt arbete med hållbar turism och kvalitetsmärkningen Naturens Bästa. Prissumman är på 110 000 kronor och kommer bland annat att investeras i det kommande seminariet om viltskådning och rovdjursturism - LARGE 2012.

- Vi är oerhört glada och stolta över priset. Och överraskade! Det är extra glädjande att vårt arbete med hållbar turism uppmärksammas på det här sättet, säger Ulf Lovén, ordförande i Svenska Ekoturismföreningen som idag har drygt 200 kvalitetsmärkta Naturens Bästa-arrangemang i Sverige, från Skåne till Lappland.

Ekoturism handlar om att förädla värdefull natur och kultur till bokningsbara upplevelser. Därmed skapas ytterligare ett ekonomiskt mervärde exempelvis kring samernas renskötsel i fjällvärlden. / Foto: Staffan Widstrand

Priset, som i år delas ut för sista gången, vill stimulera ett hållbart bruk av naturresurser med en teknisk och ekonomisk utveckling under mottot "Conservation and Development".                       

Juryns motivering lyder:
”Ekoturismföreningen har belönats med Världsnaturfondens Carl Mannerfelt Pris 2011 för sitt arbete med certifiering av hållbar turism. Kvalitetsmärkningen och satsningen på en ansvarsfull upplevelseturism ligger väl i linje med prisets anda och motto Conservation and Development”.

Juryn består av representanter från Världsnaturfonden WWF, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien IVA och Svenskt Näringsliv.
Bland tidigare pristagare finns en lång rad professorer, miljöchefer och journalister, som bland annat Susanna Baltscheffsky, miljöjournalist (2009) och Johan Rockström, chef för Stockholm Environment Institute (2006), men också Bo Hansson, kustfiskare på Smögen och godkänd arrangör i Naturens Bästa (2003).

I Svartådalen knyts bokningsbara fågelupplevelser samman med produktion av naturbeteskött och lokal logi. På så vis bidrar besökaren till att ge området ett ekonomiskt värde för de som bor i trakten. / Foto: Staffan Widstrand

Ekoturismföreningens arbete med Naturens Bästa har tidigare premierats med Stora Turismpriset (2006) och Änglamarkspriset (2004).

Mer information:
- Ulf Lovén, Ekoturismföreningens ordförande,
0708 - 35 22 22
- Per Jiborn, märknings- och pressansvarig på Ekoturismföreningen,  0733 - 74 59 95
- Marie von Zeipel, pressansvarig på WWF,
08 - 624 74 03 eller 0706 - 29 10 77
- Peter Westman, naturvårdschef på WWF,  0768 - 37 80 59

Länkar:

 

 

 

Tillbaka