Tipsa en vän
Stockholm den 5 april 2012

Skåne profileras med tumlarsafari

Upplev Skåne - Golf eller valsafari

Just nu marknadsförs profilstarka skånska naturäventyr tillsammans med boende, mat och breda aktiviteter. En kampanj som syntes stort på Stockholms Centralstation i mars, och som illustreras med en valstjärt i ett vattenhinder på en golfbana. Ett bra exempel på hur karismatisk ekoturism kan marknadsföra en hel destination.

- Vi vill lyfta fram att Skåne är mer än bara god mat och gula rapsfält. Att Skåne är ett resmål med mycket spännande och annorlunda natur, med professionella aktivitetsarrangörer och dessutom nära till bra boende, läcker mat och breda aktiviteter som exempelvis golf. Man ska inte behöva välja mellan det ena eller det andra. Här i Skåne ska man kunna göra både och, förklarar Heléne Östberg, marknadschef på Tourism in Skåne AB.

Upplev Skåne - Äventyr eller gastronomi / Foto: Tourism in Skåne

- Vår huvudsakliga målgrupp är aktiva människor som vill uppleva och göra något på semestern. Då är det viktigt att det finns spännande saker att göra, att utbudet är bokningsbart, helst direkt på webben och att det levereras av professionella och duktiga upplevelsearrangörer som exempelvis Kullabergsguiderna. Vi behöver helt enkelt profilstarka reseanledningar, som får resenären att välja Skåne.

Kampanjen Golf eller valsafari, Äventyr eller gastronomi, Klättring eller badring? - Välj båda! syntes bland annat på Stockholms Centralstation under elva dagar i mars och då spreds också en folder med 16 prissatta och bokningsbara upplevelser. Här blandas golf med cykelturer, havskajak, djurparksbesök, tumlarsafari och vandringshelger på Österlen. Kampanjen pågår april ut och inkluderar även en tävling med en skånsk paketresa för fyra personer som pris.

Fredrik Albihn är en av Kullabergsguiderna som jobbar med tumlarsafari. Säsongen börjar på allvar med dagliga avgångar efter midsommar, men redan den 28 april är det premiär för safari på helgerna. Just nu är företaget i slutfasen med sin ansökan till Naturens Bästa, och Fredrik Albihn tycker att uppmärksamheten är väldigt kul.
- Det är superskoj att vår tumlarsafari används för att marknadsföra hela Skåne och kommer locka nya besökare till Kullaberg i sommar. 

Upplev Skåne - Klättring eller badring / Foto: Tourism in Skåne

- Det här är ett klockrent exempel på hur profilstark ekoturism är en attraktiv reseanledning, och som kan användas för att sätta ett helt resmål på kartan. Runt om i Sverige finns det flera andra som timmerflottsfärder i Värmland, vargvandringar i Västmanland, björnskådning i Hälsingland, renslädesturer i Lappland och mycket mer, berättar Per Jiborn på Ekoturismföreningen och fortsätter.
- Bakom dessa karismatiska upplevelser, som inte sällan uppmärksammas långt utanför Sveriges gränser, står ofta ganska små natur- och ekoturismarrangörer. Medan deras egen omsättning kan vara ganska blygsam, bidrar de med marknadsföringsnytta för miljontals kronor till resmålet Sverige.

- Därför måste vi få fram ännu fler professionella naturturismföretagare, och det är en av Ekoturismföreningens huvuduppgifter. Hur väl vi lyckas med den uppgiften, är faktiskt av stor betydelse för hur väl Sverige kommer att lyckas fortsätta växa och positionera sig som ett attraktivt resmål i framtiden. Därför måste dagens nationella strategi, med ambitionen att fördubbla turismen till 2020, snarast möjligt kompletteras med en genomtänkt och långsiktig plan för hur vår naturturism ska utvecklas på bästa möjliga vis, avslutar Per Jiborn.

Länkar:

 

 

 

Tillbaka