Tipsa en vän
Stockholm den 7 mars 2013

Tallbitar - ny svensk export

Tallbit / Birdsafarisweden & Svartådalen

Traditionellt har pappersmassa och träprodukter varit exempel på framgångsrik export. Svensk skog kan dock användas till mer än bara toapapper. I vinter har tallbitar, släktingar till våra korsnäbbar, lockat rekordmånga utländska fågelskådare till Västmanlands skogar, och Birdsafarisweden noterar sin bästa vintersäsong någonsin.

I år har Sverige invaderats av bland annat hökugglor och tallbitar från de stora barrskogarna i norr och öster. Fågelarter som är ovanliga i Storbritannien och övriga Västeuropa, och därför lockar fågelskådare och naturfotografer till Svartådalen i Västmanland för att räkna in ett nytt kryss eller försöka fånga någon av de exklusiva arterna på bild.

Hökugglan håller normalt till i norra Skandinaviens och Rysslands skogar, men invaderar med jämna mellanrum sydligare breddgrader som exempelvis Västmanland. Därmed minskar avståndet till många av Europas fågelskådare, och ugglan blir en anledning till ett Sverigebesök. / Foto: Göran Ljunggren

- Vi hade en liknande invasion 2004, när vi precis hade startat Birdsafarisweden, berättar Daniel Green, fågelguide, grundare och ägare till företaget.
- Nu är hökugglor och tallbitar här igen, men nu är vi bättre organiserade, har ett bredare utbud och många fler försäljningskanaler ut i Europa.

I vinter har därför Daniel Green, och hans nätverk med ett tiotal fågelguider, tagit emot närmare hundra gäster. De flesta har varit engelsmän, andra svenskar, plus några grupper av privatresenärer från bland annat Frankrike och Belgien.
- Sammanlagt har vi sålt fågelresor till Västmanland för över 350 000 kronor, och minst 75 procent är export. Ett annat sätt att redovisa verksamheten är i guidedagar, vår motsvarighet till gästnätter. Då blir det över 200 guidedagar ute i fält, säger Daniel Green. 

Informationen om fotomöjligheterna sprids snabbt bland intresserade naturfotografer. Deras bilder, som sedan syns på bloggar, särskilda forum eller visas upp bland vänner och bekanta, blir dessutom indirekt och personlig marknadsföring av resmålet Sverige och svensk natur i många andra sammanhang. / Foto: Niclas Lignell

Främst handlar det om två typer av kunder. Dels inbitna fågelskådare, som aldrig har sett arter som tallbit, hökuggla och gråspett. Den andra gruppen är duktiga amatörfotografer som vill fotografera fåglar, däggdjur och spännande natur. Att då som Birdsafarisweden kunna erbjuda vackra och funktionella fotoplatser med exempelvis nötkråka, stenknäck, men även vanliga arter som domherre, är en mycket viktig konkurrensfördel.
- Vi hanterar en handfull olika fågelmatningar och anstränger oss lite extra för att bland annat kunna visa upp nötkråka i bra ljus och fotomiljö. Det ger resultat. Flera av våra kunder säger nu att Svartådalen är bästa stället i Europa för att fotografera nötkråka, och sådana kommentarer sprider sig snabbt på nätet, menar Daniel Green.

Jämfört med Sveriges totala skogsexport, är givetvis fågelresor för några hundra tusen kronor ingenting. Men Sverige är stort, vi har mycket biologisk mångfald och det finns utrymme för ganska många fler kreativa och nischade entreprenörer. Viktigt är också att mer än hälften av omsättningen hamnar direkt på landbygden.
- Resornas stora kostnad handlar framför allt om guidning, mat och boende. När det gäller mat och boende väljer vi konsekvent att arbeta med landbygdens logianläggningar som bland annat Salbohedsgården och Fläckebo Bed & Breakfast, säger Daniel Green. 

Spanien är ett land som nu kraftfullt satsar på utveckling av natur- och ekoturism. Tusentals spanska storkpar är en av många attraktioner som lockar. / Foto: Staffan Widstrand

Nyligen kom Daniel Green hem från en stor fågelmässa i Spanien.
- Det var jättekul. Det märks att fågelresor, naturfoto och natur- och ekoturism verkligen växer. Här i närheten av en spansk nationalpark långt ut på vischan samlades tusentals intresserade spanjorer. Jag visade bilder, höll föredrag om Svartådalens fågelliv och fick sedan svara på mängder av frågor under två timmar. En indikation på ett växande intresset runt om i Europa, och på de möjligheter som finns för att utveckla svensk fågel- och ekoturism, avslutar Daniel Green.

Länkar:

 

 

 

Tillbaka