Tipsa en vän
Stockholm den 1 augusti 2013

Rekordsommar för svensk safari

Älgtjur

Intresset för svensk safari slår nya rekord. En rundringning visar att safariturismen är på väg mot sitt bästa år någonsin. Svenskarna är fortfarande flest, men allt fler kommer från andra länder som Holland och Storbritannien. Säl- och bäversafari lockar mest svenskar, medan älgen är favoriten bland utländska gäster.

En rundringning till ett tiotal av Sveriges främsta safariarrangörer, ger en samstämmig bild av att intresset för vilda djur i svensk natur är på väg mot nya rekord. I slutet av juli pekar bokningsstatistiken mot bästa säsongen någonsin hos i stort sett alla tillfrågade företag. Slår prognoserna in innebär det närmare 5 000 gäster enbart hos dessa tillfrågade företag, varav nästan hälften är utländska besökare.  

Svensk björnskådning lockar allt fler besökare till bland annat Hälsingland. / Foto: Staffan Widstrand

- Intresset för björnskådning bara växer. I år har vi förlängt säsongen och kompletterat med ytterligare ett gömsle, och allt pekar på att det blir bästa sommaren någonsin, säger Hans NordinNorrigården Vildmark i Hälsingland. Håkan VargasVargas Vildmarkslodge, en pionjär inom svensk björnturism, instämmer:
- Vi har sysslat med björnskådning i snart 15 år och detta ser ut att bli vår bästa sommar någonsin. Bland gästerna finns många naturfotografer och naturintresserade, men även en växande grupp helt vanliga svenskar som är nyfikna på svensk natur och våra rovdjur. 

Holländare och engelsmän är vanliga utländska gäster på älgsafari i Bergslagen. / Foto: Staffan Widstrand

Mikael NilssonNaturarvskompaniet i Bergslagen vittnar inte bara om allt fler gäster, utan också om förändrade attityder bland traktens invånare.
- All time high, och nu bemöts svensk safariturism med en helt annan respekt än när vi startade för tio år sedan. Då var safari lika med lejon i Afrika och man skrattade åt mina idéer om att erbjuda älg- och bäverguidningar. I år räknar vi med runt 500 gäster varav hälften är utländska besökare, och de betalar inte bara för guidningen utan även för boende och mat.

WildSweden i Västmanland tio års jubilerar och ordnar varg-, älg- och bäversafari för drygt 700 personer varje sommar. Jan Nordström är en av företagets guider:
- De senaste åren har intresset för bäver ökat starkt och främst bland svenskar. Älgen är turismmagneten bland utländska gäster, men vi har nästan inga tyska besökare utan mest holländare och engelsmän. Förra året slog vi nytt rekord, och årets sommar lär bli lika bra. 

Många svenskar har de senaste åren bokat en bäversafari. / Foto: Peter Cairns

Men bävern lockar inte bara svenskar utan även andra nationaliteter. Kerstins Udde Spa & Turism i Ångermanland jobbar sedan några år tillbaka framgångrikt med en schweizisk agent. I Centraleuropa är både bäver och årets nyhet uttern, djur som får naturintresserade att resa till Sverige. Dessutom vet man aldrig vad som väntar i skogen.
- Älg ser vi ofta på våra bäversafaris, och i år fick några av våra paddlande gäster även en bonusupplevelse när en björn plötsligt stod i strandkanten, berättar Anna-Karin Gidlund

Våra sälar har kommit tillbaka och tusentals svenskar bokar in sig på en sälsafari varje sommar. / Foto: Staffan Widstrand

En del guidningar som säl- och tumlarsafari är väderkänsliga och regn och blåst skrämmer bort både djur och besökare.
- Juli började med dåligt väder, men de två sista veckorna har varit toppen, säger Staffan Svanberg, vars företag Bosmina ordnar sälsafaris i skärgården utanför Haparanda.
På västkusten har vädret varit bättre och Helena LantzSelin Charter utanför Strömstad tror att sommarens sälsafari i Kosters nationalpark kommer att locka bortåt tusen personer.
- Våra turer har i stort sett varit fullbokade. Mest är det svenskar och norskar, men vi får även allt fler besökare från Tyskland och andra europeiska länder.

Svensk safari är dock inte bara stora däggdjur. I takt med att intresset växer bredas även utbudet, och särskilt i södra Sverige. I exempelvis Skåne ordnas tumlare-, mal- och fjärilsafari i sommar. Tumlarna utanför Kullaberg har bara på tre säsonger lockat tusentals besökare, och under juli har antalet besökare på valsafari ökat med drygt 25 procent jämfört med samma månad förra året.
- Våra kvällsturer har blivit en succé. I stort sett fullbokade, fint väder och möten med tumlarna på i stort sett varje tur, säger Jacob SchenströmKullabergsguiderna.
Nyligen ordnade även Kuskahusen gårdshotell på Österlen den första ekoturismmärkta fjärilsvandringen i Sverige och senare i sommar upprepas framgången med förra årets malsafari i Kristianstads Vattenrike med Landskapet JO.  

För ett par år sedan gick det inte att boka en tumlarsafari. I sommar genomförs upp till fem dagliga turer utanför Kullaberg. / Foto: Johan Hammar

Naturen är ett starkt skäl för att semestra i Sverige, kanske det starkaste för utländska besökare. Det har flera undersökningar visat och enligt Tillväxtverkets senaste gränsundersökning IBIS förknippas Sverige främst med ”naturupplevelser, vänlighet och hållbarhet”. I samma undersökning uppgav 14 procent av de utländska besökarna att de vandrat i skog och berg. Det är lika många som de som tillsammans besökte en konsert, ett kultur- eller idrottsevenemang och/eller spelade golf under Sverigebesöket.

I somras genomfördes den första ekoturismmärkta fjärilsvandringen på Österlen. / Foto: Ulf Westerberg

- Svensk safariturism har utvecklats oerhört positivt under de senaste tio åren. Nu kan vi verkligen visa att det skapas riktiga jobb för duktiga naturguider runt om i landet och kring en lång rad spännande djurarter, säger Per Jiborn på Svenska Ekoturismföreningen.
- Men besöksnäringen i stort, myndigheter och våra politiska partier kan göra mer för att stärka attraktionskraften i och värdet på svenska naturupplevelser. Vi vill se fler safariturer som paketeras tillsammans med skönt boende och lokal mat, och vi efterlyser en ordentlig strategi för svensk natur- och ekoturism. Vi menar också att det är hög tid att nu inkludera naturguidningarna i kulturmomsen, vilket sedan länge varit fallet med alla djurparksbesök.
- Det skulle gästerna, Sverige och hela besöksnäringen tjäna på.

Länkar:

 

 

 

Tillbaka