Tipsa en vän
Stockholm den 27 september 2013

Turistgalor: Naturliga kandidater

Norrsken över STF Abisko Turiststation

Bland Svenska Turistgalans kandidater till Stora Turismpriset och bästa svenska upplevelse är nästan hälften medlemmar i Ekoturismföreningen. Dessutom nominerades två av Naturens Bästas arrangörer nyligen till utmärkelsen World Responsible Tourism Award. Två exempel på natur- och ekoturismens betydelse för svensk besöksnäring.

Grövelsjöns Fjällstation, en port till fjällvärlden för nya generationer, är i år nominerat till Stora Turismpriset. / Foto: Per Jiborn

fem av Ekoturismföreningens medlemmar - STF Aurora Sky Station, Eriksberg Vilt & Natur, Granö Beckasin, Hätteboda Vildmarkscamping och STF Grövelsjöns Fjällstation, har nominerats till Stora Turismpriset 2013. Bland de åtta kandidaterna till bästa upplevelsen i Sverige är även där fyra medlemmar i Ekoturismföreningen, nämligen Icehotel, Säfsen Resort, STF Aurora Skystation och Strömma Kanalbolagets skärgårdsupplevelser. Stora Turismprisets kandidater har nominerats av regionala turismorganisationer runt om i Sverige, medan bidragen till bästa svenska upplevelse har vaskats fram av runt 30 researrangörer på viktiga utlandsmarknader som Tyskland, Nederländerna, Danmark, Finland, Norge, Kina, Ryssland och USA. Vinnaren av Stora Turismpriset presenteras i Stockholm den 17 oktober och bästa upplevelse koras på Svenska Rese- och Turistgalan senare i höst.  

Eriksberg Vilt & Natur visar upp stora vilda djur, som kron- och dovhjort och visenter, i sitt enorma hägn i Blekinge. / Foto: Staffan Widstrand

- Detta är ännu ett kvitto på svensk naturs attraktionskraft. Det är upplevelser som norrsken, timmerflottar, vilda djur, fjäll- och skogsvandringar och skärgårdsturer i kombination med läckra lokala måltider och skönt boende som allt som oftast sätter Sverige på kartan både i utländsk och svensk massmedia. Att sammanlagt åtta av våra medlemsföretag är med och tävlar om två av höstens finaste utmärkelser är ytterst hedrande och ger en vink om potentialen i svensk natur- och ekoturism, säger Per Jiborn och tillägger.
- Där här är ju inte heller första gången som våra medlemsföretag visar framfötterna i dessa sammanhang. Tidigare år har andra medlemmar varit nominerade och flera av årets kandidater, som Eriksberg Vilt & Natur, Icehotel, Säfsen Resort, STF Aurora Skystation och Strömma Kanalbolaget, har tidigare nominerats vid ett eller flera tillfällen.  

Hjortronfrossa är ett av arrangemangen som lockar besökare till Vuollerim vid polcirkeln. / Foto: Lapland Vuollerim Welcomes You

Svensk ekoturism nomineras även till internationella utmärkelser. I slutet av september meddelade The World Responsible Tourism Awards att Nutti Sámi Siida har nominerats i klassen Best for Responsible Wildlife Experiences medan Lapland Vuollerim Welcomes You är en av kandidaterna i klassen Best for the Local Economy. Båda företagen finns med bland Naturens Bästas godkända arrangörer liksom tidigare nämnda STF Aurora Sky Station, STF Grövelsjöns Fjällstation och  Säfsen Resort.

Länkar:

                                                                                      Nyheten är uppdaterad den 2 oktober 2013.

 

 

Tillbaka