Tipsa en vän
Stockholm den 4 december 2013

Högre moms på fria djur

Varg på språng

Kolmårdens djurpark erbjuder guidade visningar bland tigrar. WildSweden ordnar guidade snöskovandringar bland Bergslagens fria vargar. Två identiska verksamheter som borde behandlas lika. Men medan guidning bland djur i bur räknas som kultur, blir samma syssla bland vilda släktingar en upplevelse med fyra gånger högre moms.

Guidade visningar bland Kolmårdens tigrar räknas som kultur med sex procent i moms. / Foto: Staffan Widstrand

Kolmården erbjuder vilda möten och guidade visningar bland parkens djur. Bland annat kan grupper boka en guidad visning med tigerbussen. Parkens informationsblad lockar med nära möten där bara ett galler skiljer besökaren från den ståtliga tigern, och sammantaget blir det ”en upplevelse som sent kommer att glömmas.” Momsen är sex procent i enlighet med Skatteverkets regler på kulturområdet. I sin broschyr anges tillträde till och förevisning av djurparker som kultur med sex procent i moms, vilket även gäller guidningar inom parken.

I Bergslagens skogar ordnar WildSweden guidade vargspårningar. Företagets erfarna vargguider vet på ett ungefär var revirets vargar håller hus, och i det området börjar sökandet efter spår i snön. När en spårlöpa är funnen startar en guidad snöskovandring bakåt längs spåret. Utifrån antal djur, gångart, revirmarkering och kanske ett fällt byte skapar sedan de kunniga vargguiderna en fängslande historia om vargarnas liv och leverne. Vid någon frusen sjö spanas det efter levande vargar och när mörkret sänker sig lyssnar man uppmärksamt efter vargyl. Guidning i vargskogen är dock inte kultur. I fri natur blir samma syssla nämligen en upplevelse, vilken beskattas med 25 procent i moms. 

Sedan drygt tio år är Marcus Eldh professionell vildmarksguide i ett företag som växer, anställer och samverkar med andra naturturismföretagare runt om i Sverige. / Foto: Fredrik Jonson

- Djurparker har väckt naturintresset hos många och flera parker gör viktiga insatser för utrotningshotade djur. Att guidade visningar bland parkens djur klassas som kultur är utmärkt, men varför är det inte kultur när samma sak görs ute i det fria bland vilda djur? Det är faktiskt obegripligt och vi hoppas att någon från Skatteverket eller Finansdepartementet kan förklara denna egendomliga gränsdragning, säger Marcus Eldh, professionell vargguide och ägare till WildSweden.
- Ännu märkligare blir detta i en tid då regeringen i sin rovdjursproposition nu öppnar för dramatiskt minskade svenska rovdjursstammar. Den sittande regeringen verkar ointresserad av att stimulera en växande rovdjurs- och safariturism, och noterar inte när små profilstarka ekoturismarrangörer både skapar nya jobb på landsbygden och marknadsför hela Sverige som ett spännande resmål. 

Swarovski rundresa i Bergslagen skapade exportintäkter på flera hundratusen kronor. Nu väntar bonuseffekten, när drygt ett dussin internationella journalister kommer att skriva, blogga och göra olika inslag om svensk natur. Utländska journalistbesök kostar inte sällan svenska skattekronor. Den här gången genererade journalisterna istället skatteintäkter. / Foto: WildSweden

Marcus Eldh syftar bland annat på färska siffror från Ekoturismföreningen, som visar att ett par tusen nya jobb har skapats inom svensk natur- och ekoturism under de senaste 25 åren. Tidigare i höst genomförde han och två andra ekoturismarrangörer även en uppskattad rundresa i Bergslagen med den världsledande optiktillverkaren Swarovski. En utländsk grupp som valde Sverige just tack vare vilda vargar och en bokning som på ett bräde skapade exportintäkter på flera hundra tusen kronor. Med på rundresan var också ett dussin utländska journalister, så en förväntad bonuseffekt är att Sverige dessutom uppmärksammas som ett attraktivt resmål för naturintresserade besökare. Nyligen publicerade också British Airways kundtidning High Life ett flera sidor långt resereportage om WildSweden och företagets guidade vargupplevelser.

Bättre lönsamhet hos små, men profilstarka, ekoturismarrangörer är något som gynnar hela den svenska besöksnäringen. / Foto: Staffan Widstrand

- Det här är inte bara en fråga om att vi ska konkurrera på lika villkor. Framför allt handlar det om att stimulera växt- och konkurrenskraft bland småskalig natur- och ekoturism runt om i Sverige. Företag som skapar jobb och skatteintäkter av vild natur och unik kultur, och inte minst på landsbygden. Lägre moms på naturguidningar skulle stärka de företag som väcker reslust, vilket i sin tur ger klirr i kassan hos flygbolag, tågoperatörer, restauranger, hotell och många affärer. Sannolikt handlar det här om en reform som på sikt skapar större momsintäkter än den kostar, så vi undrar vad våra politiker väntar på, avslutar Marcus Eldh.

Länkar:

 

 

Tillbaka