Tipsa en vän
Stockholm den 21 maj 2014

Högre moms på guidat napp

Fiskare med spö

Arbetet för lägre moms på naturguidningar går vidare. I en gemensam debattartikel kräver Ekoturismföreningen och Sveriges FisketurismFöretagare att även guidat sportfiske ska inkluderas i kultur- och idrottsmomsen. Det stärker konkurrenskraften, gynnar turismföretag med växtkraft och skapar nya jobb på landsbygden.

Samiska guidningar, viltskådning i det fria, hundspannstaxi och guidat sportfiske. Ekoturismföreningen fortsätter sin granskning av olika sorters moms inom naturbaserad turism. / Foto: Staffan Widstrand

Sedan förra hösten har Ekoturismföreningen medvetet arbetat för att krångliga och orättvisa momsregler för naturbaserad turism ska bli en valfråga. Jämförelser har gjorts mellan samiska guidningar på museum och i fjällvärldens renbetesland, tigersafari i djurpark och vargspårning i Bergslagens skogar, och en vanlig taxiresa och färd med hundspann. Konkreta exempel från verkligheten som sedan har uppmärksammats i sameradion, regional radio, på Ekot och i flera tidningar. I april noterades även en viktig delseger när riksdagens tredje största parti ställde sig bakom kravet på lägre moms på naturguidningar.

Nu sluter även fler branschorganisationer upp bakom kravet på lika moms på alla sorters guidningar. I ett gemensamt debattinlägg på Sveriges ledande nyhetssajt för besöksnäringen - Besöksliv, kräver Ekoturismföreningen tillsammans med Sveriges FisketurismFöretagare lägre moms på guidat sportfiske.

Debattinlägget om moms på guidat sportfiske undertecknas av Pia Jönsson Rajgård, ordförande i Ekoturismföreningen, och Per Jobs, ordförande i Sveriges FisketurismFöretagare.

Argumenten är som tidigare enklare och rättvisare momsregler för guidade naturaktiviteter, men framför allt att reformen gynnar livskraftiga företag inom naturbaserad turism. Professionella företag som ofta skapar eko i internationell media och har tagit första steget och börjat anställa. Inlägget belyser också det faktum att storstädernas attraktioner som teaterföreställningar och stora idrottsevenemang ofta gynnas med låg eller ingen moms alls och dessutom får skattefinansierade bidrag. För liknande naturliga aktiviteter på landsbygden som naturguidningar, kajakpaddlingar, turridning, forsränning och guidat sportfiske är huvudregeln däremot 25 procent i moms. Debattinlägget avslutas med förhoppningen att fler riksdagspartier inför valet presenterar förslag för fortsatt tillväxt inom svensk natur- och ekoturism, fler jobb på landbygden och lägre moms på naturguidningar.

Länkar:

 

 

Tillbaka