Tipsa en vän
Stockholm den 28 augusti 2014

Fjällstationer ger klirr lokalt

Mattias Grapenfelt med får

Tillsammans köper Svenska Turistföreningens fjällstationer varje år runt tio ton lokalt producerat kött av ren, älg, nöt och lamm. På stationerna bakas det också tiotusentals limpor, och menyn kompletteras med traktens fisk, bär, ostar, öl och korvar. Inköp som skapar jobb i glesbygd och bidrar till traktens ekonomi.

Hundratals får, lamm och kor bidrar inte bara till ett öppet böljande landskap, utan också till tusentals kilo kött på de lokala restaurangernas tallrikar. / Foto: Erik Östling - Fjällbete

Åredalens böljande landskap hålls öppet av bortåt 800 betande får och lamm under sommaren. Det är Fjällbete ekonomisk förening som utifrån dalgångens goda naturliga förutsättningar föder upp får, lamm och kor, och i stort sett allt kött köps sedan upp av Åres restauranger. Bland dessa är Storulvåns och Blåhammarens fjällstationer två viktiga kunder. Fredrik Neiman, som arbetar som fåraherde på Fjällbete, berättar mer:
- I stor sett allt vårt kött köps upp av bygdens restauranger och STF:s fjällstationer är inte bara två betydelsefulla kunder, utan de är dessutom medlemmar i vår ekonomiska förening. Dessutom brukar Storulvån ha ett par tackor med lamm på bete i närheten av fjällstationen. Detta för att visa på sambandet mellan öppna landskap, lokal djuruppfödning och närproducerat kött på tallriken. De senaste åren har fjällstationerna köpt runt 50 lamm och tackor plus ett halvt dussin kor, vilket tillsammans blir runt 2 500 kilo lokalproducerat kött. Utan de lokala restaurangernas inköp skulle Fjällbete helt enkelt inte existera.

Abisko och Kebnekaise fjällstation köper tillsammans flera ton renkött från lokala producenter. / Foto: Staffan Widstrand

Fjällstationerna i Jämtlandsfjällen är inget undantag när det gäller närproducerat kött på STF:s menyer. I norra Dalarna köper Grövelsjön Fjällstation drygt ett halvt ton renkött från Renbiten, som drivs av den renskötande familjen Andersson. I Laponia köper Saltoluokta Fjällstation ungefär lika mycket renkött och dessutom ett par hundra kilo älgkött. Störst är Abisko som tillsammans med Kebnekaise Fjällstation köper mer än sex ton ren- och älgkött från ett par lokala leverantörer som i flera fall drivs av samer. Tillsammans blir det drygt tio ton lokalproducerat kött varje år. En av de samiska leverantörerna är Sápmi Ren och Vilt i Jokkmokk.
- Våra bästa kunder är de som handlar direkt här i butiken i Jokkmokk, men Saltoluokta Fjällstation köper mycket, återkommer varje år och ökar sina uppköp. Det tycker vi är väldigt bra, säger Per-Oddvar Hansen som tillsammans med syskonen Länta driver företaget.

I år lyckades Grövelsjöns fjällstation rekrytera 80 procent av personalen i köket från norra Dalarna. Längst i norr är det svårare, då fjällstationerna inte kan konkurrera med gruvornas höga löner. / Foto: Magdalena Lindholm - STF

En annan viktig del i fjällstationernas utbud är färskt bröd till skidåkare och fjällvandrare. I stort sett alla stationer bakar eget bröd varje dag, och tillsammans blir det tiotusentals limpor, ännu fler frukostbullar och väldigt många våfflor.
- De senaste året har vi gräddat och sålt 3 300 ekologiska våfflor för att vara exakt,  berättar Charlie Ekberg som är platschef på Grövelsjön Fjällstation. 
- Allt bakande, bättre utbud och högre kvalitet på maten innebär också att fler jobb skapas på fjällstationerna. Här på Grövelsjön Fjällstation är vi extra stolta över att vi i år har lyckats rekrytera 80 procent av personalen i köket från norra Dalarna.

Charlie Ekberg bekräftar också utvecklingen som fjällstationerna genomgått under de senaste 30 åren.
- Lite tillspetsat kan man säga att dagens lunchsoppa var det som serverades till kvällens middag på mitten av 80-talet. Sedan dess har både kvalitet och utbud förbättrats, och till det kommer dagens mycket större tillgång på lokal- och närproducerade råvaror och livsmedel. Halveringen av restaurangmomsen har också hjälpt oss och andra fjällstationer att öka inköpen av lokala och ekologiska råvaror utan att höja prislappen för gästen. Tillsammans har detta skapat positiva spiraler och det är väldigt roligt att Svenska Turistföreningen har varit en positiv kraft i den här framväxten av lokal livsmedelsproduktion.

Jämfört med för 30 år sedan har fjällstationernas menyer genomgått en radikal förändring. Satsningen på lokala råvaror och livsmedel har också bidragit till fler jobb och regional utveckling. / Foto: Patrik Boström - STF

På fjällstationernas meny står inte bara lokalt kött och bröd. Tillsammans köper STF:s stationer in ansenliga mängder ost, fisk, öl, bär, korvar och mycket annat. Visserligen finns det utmaningar i form av krångliga regler för importerad fisk från Norge eller att höga löner i Kirunas gruvor gör det svårt att säsongsanställa traktens ungdomar längst i norr. Sammantaget fortsätter dock utvecklingen mot mer närproducerat och ekologiskt. I somras lanserade Kebnekaise Fjällstation Elsas kök, där man låter sig inspireras av föreståndarinna Elsa Göranssons kokkonst i mitten av 1900-talet. På Abisko Turiststation är man särskilt stolt över att drygt hälften av inköpta råvaror och livsmedel också är ekologiska. Eller solskenshistorien från Åre där gamla mjölkkor via Fjällbetes försorg får en sista sommar på avkopplande grönbete innan de slaktas. Ett kött med extra karaktär och smak, och som är särskilt efterfrågat av flera av traktens duktiga kockar.

Länkar:

 

 

Tillbaka