Tipsa en vän
Stockholm den 4 mars 2015

Skyddad natur skapar biljonintäkter

Tarkubergen i södra delen av Karpaterna

Ett forskarsamarbete mellan universiteten i Cambridge (UK) och Princeton (USA) har nu resulterat i en första uppskattning av vad världens nationalparker och naturreservat inbringar i intäkter från natur- och ekoturism. Enligt forskarna skulle åtta miljarder besök årligen generera turismintäkter på 600 miljarder dollar.

Sjölejon, sköldpaddor och blåfotade sulor och andra arter lockar varje år ett par hundratusen besökare till Galapagosöarna. / Foto: Staffan Widstrand

600 miljarder US-dollar motsvarar idag nästan fem biljoner svenska kronor, vilket är lika mycket som fem svenska statsbudgetar. Forskarnas resultat bygger på en databas utifrån besökssiffror för 550 skyddade områden runt om i hela världen. De resultaten har sedan räknats upp utifrån 140 000 skyddade områden runt om i världen, där forskarna tagit hänsyn till reservatens storlek, tillgänglighet, landets medelinkomst och ett antal andra faktorer.

En av rapportens huvudförfattare Andrew Balmford, professor vid Cambridge University i England, säger:
- Vår studie har visat att skyddade områden via naturbaserad turism i mycket hög grad bidrar till den globala ekonomin. Detta trots att reservatens värden på många håll hotas av olagliga intrång och illegal avverkning. 

Det vandras, cyklas och rids genom Kullabergs bokskogar. Besökare som stannar flera dagar, äter och bor i närområdet, ger den skyddade naturen ett ekonomiskt mervärde. / Foto: Johan Hammar

Med tre miljarder besök hamnar nationalparker och reservat i Nordamerika i topp. Världens mest besökta nationalpark är också enligt kartläggningen den amerikanska Golden Gate National Parks i San Fransisco med över 13 miljoner besök. Sedan kommer två engelska områden - Lake District National Park och Peak District National Park, båda med drygt tio miljoner årliga besök var. I Sverige hamnar Stenshuvuds nationalpark och Kullabergs naturreservat i topp med närmare en halv miljon besök per år. En bra bit från toppen, men ändå tre gånger fler besök jämfört med den världsberömda nationalparken Serengeti i Tanzania. 

Serengeti är världsberömt, men antalet besökare ganska begränsat jämfört med många nationalparker i bland annat Storbritannien och USA. / Foto: Staffan Widstrand

- Den här studien visar ännu en gång att vild och vacker natur är en av världens starkaste reseanledningar, säger Per Jiborn, verksamhetsansvarig på Ekoturismföreningen i en kommentar till studien och tillägger:
- Det är uppenbart att naturturism behöver skyddad natur, men det är också viktigt att framhålla motsatsen. Det vill säga att naturskyddet stärks av att jobb, regional utveckling och ekonomiska mervärden skapas runt och i våra nationalparker och reservat. Därför behöver vi fördjupa våra ansträngningar i att utveckla bra samverksansmodeller mellan turism och naturskydd. Ett pilotarbete kring detta pågår just nu i Kosterhavets nationalpark.

Länkar:

 

 

 

Tillbaka