Tipsa en vän
Stockholm den 8 maj 2015

Ekoturism i vårbudgeten

Per Bolund Miljöpartiet

Finansmarknads- och konsumentministern Per Bolund gästade nyligen Visitas stämma. Där presenterade han regeringens politik med förhoppningar om bibehållen restaurangmoms, hållbarhet som röd tråd, mer skyddad natur, satsningar på tåg, exponering av Sverige på nya tillväxtmarknader och marknadsföring av natur- och ekoturism.

Per Bolund brinner extra för svensk ekoturism. En hållbar del av svensk besöksnäring, med fokus på naturupplevelser och som dessutom profilerar Sverige på tuffa internationella marknader. / Foto: Staffan Widstrand

Per Bolund, en av Miljöpartiets sex ministrar, var inbjuden till Visitas föreningsstämma i slutet av april. Hans tal präglades av ett anslag om hållbarhet kring en av Sveriges största näringar, som omsätter 284 miljarder, genererar ett exportvärde på 106 miljarder och levererar 173 000 jobb - varje år i hela landet.
- Jag som miljöpartist och en av de första gröna ministrarna i Sverige tycker att det är väldigt bra att turismen, som bygger på konsumtion av tjänster, innebär att vi kan ta nya steg mot ett hållbart samhälle. Tjänster som exempelvis spaupplevelser, campingvistelser, skidåkning och restaurangbesök, eller något som jag särskilt brinner för - ekoturism, kan utgöra viktiga delar för en mer hållbar konsumtion, menade Per Bolund.

Regeringens vårbudget innehåller en förstärkning på 430 miljoner kronor till ökade satsningar på naturskogar, reservat och ledsystem. / Foto: Staffan Widstrand

Tidigare i vår, tillsammans med klimat- och miljöministern Åsa Romson, presenterade Per Bolund en förstärkt satsning på naturskogar, reservat och ledsystem i fjällen på 430 miljoner, något som Per Bolund kommenterade på följande vis:  
- Regeringen gör nu en stor satsning på att skydda värdefull natur i vårt land. Det innebär inköp av nya områden, men också ett ökat engagemang för att ta hand om de områden som redan är skyddade. Det här tror jag kommer vara en bra grund för turismverksamhet långt in i framtiden.  

Regeringen vill se en ökad marknadsföring av natur- och ekoturism via ett ökat anslag till VisitSweden. / Foto: Staffan Widstrand

I regeringens förslag till vårbudget ingår en höjning av anslaget till VisitSweden, som bland annat ska öka exponeringen av Sverige på nya tillväxtmarknader, men även marknadsföring av nya tematiska områden där hållbar natur- och ekoturism på landsbygden ingår.
- Vi gör nu en tydlig satsning på besöksnäringen genom ett ökat anslag till VisitSweden, som är tänkt att inriktas på att marknadsföra Sverige bättre. Jag har ju själv erfarenhet av fantastiska upplevelser i svensk natur, och jag vill att fler människor ska få ta del av detta. Här handlar det bland annat om att visa upp Sverige på några av världens största och snabbaste växande marknader som Kina och Indien.
- Pengarna kommer också att användas för att främja det som jag tror är ett av turismens snabbaste växande segment. Nämligen natur- och ekoturism, det vill säga en turism som rör sig inom hållbarhetens område, förklarade Per Bolund. 

Maud Olofsson, ordförande i Visita, frågade Per Bolund om restaurangmomsens framtid. / Foto: Kristina Sahlén

Efter framförandet ställde Visitas ordförande Maud Olofsson, tidigare näringsminister, ett antal frågor till Per Bolund. En av dessa handlade om fortsatt bibehållen restaurangmoms på tolv procent, vilket var en av Miljöpartiets segrar under höstens regeringsbildning.
- Man ska ju aldrig lova för tid och evighet, men vi har lyckats ha reformen kvar under en kärv förhandlingsperiod och det ger goda prognoser, svarade Per Bolund.
Det svaret tolkade Maud Olofsson som ”ett löfte att momsen inte höjs under den här mandatperioden".

Länkar:

 

 

Tillbaka