Tipsa en vän
Stockholm den 15 juli 2015

Nationalparksturism kan skapa jobb

Fjällvandring med renar

På Dagens Nyheters debattsida presenterar Ekoturismföreningen tillsammans med Visita idag ett förslag på hur tusen nya jobb kan skapas i och kring svenska nationalparker. Finland har redan visat att det är möjligt. Vad som krävs är ett initiativ från Sveriges regering och en satsning på totalt tio miljoner kronor under fem år.

Svenska nationalparker har plats för fler besökare, men framför allt fler som väljer att upptäcka mer, smaka på traktens mat, följa med på en guidad aktivitet och boka till en extranatt. / Foto: Staffan Widstrand

Svenska nationalparker lockar varje år ett par miljoner besökare, varav många kommer från andra länder. Finland har sedan en tid en modell för samverkan mellan nationalparkernas förvaltning och traktens turismföretag. En samverkan som skapar jobb och lokal utveckling runt parkerna. Detta saknas idag i Sverige, men skulle enkelt låta sig göras och görs det rätt kan upp till tusen nya jobb skapas runt våra 29 nationalparker.

Detta föreslår Ekoturismföreningen - Naturturismföretagarna och Visita - Svensk besöksnäring idag i en debattartikel i Dagens Nyheter. Det som krävs är ett tydligt initiativ från Sveriges regering och en investering på tio miljoner kronor under fem år. Åtgärder i linje med den satsning på svensk besöksnäring och ekoturism som Stefan Löfven presenterade i sin regeringsförklaring i höstas.
Läs hela debattartikeln i Dagens Nyheter här

Länkar:

 

 

Tillbaka