Tipsa en vän
Västervik den 15 januari 2016

Norrsken, ugglor eller hummer?

Norrsken över STF Abisko Turiststation

Årets nominerade företag till Grand Travel Awards Ekoturismpris är STF Abisko Turiststation, Birdsafarisweden och Everts Sjöbod. Tre företag som visar på ekoturismens potential för naturskydd, landsbygdsutveckling, nya jobb och växande exportintäkter. Den 16 februari koras en vinnare på Grand Hôtel i Stockholm.

Flera ton lokalproducerat ren- och älgkött serveras i Abisko Turiststations KRAV-märkta restaurang. / Foto: Magdalena Lindholm - STF

För nittonde gången utser Svenska Ekoturismföreningen tillsammans med branschtidningen Travel News vinnaren av Grand Travel Awards Ekoturismpris. I år nomineras följande tre arrangörer till den prestigefyllda utmärkelsen:

Från ingenting till sex tusen besökare varje vinter. Med norrskensturism har STF Abisko Turiststation utvecklat sin vintersäsong i en av våra äldsta nationalparker. En miljöanpassad och lokalt förankrad utveckling, som bland annat innebär att flera ton renkött köps in från lokala leverantörer och serveras i den KRAV-märkta restaurangen. 

Örn, duvhök och svarttärna är några av Birdsafariswedens senaste fågelupplevelser som erbjuds på riktigt nära håll. / Foto: Staffan Widstrand

Nya bevingade upplevelser tar plats på Birdsafariswedens meny. De senaste åren har utbudet utökats med duvhök, örnar och svarttärna, och den gracila tärnan lockar bland annat kungligheter till Västmanland. Grunden är ett brett nät av lokala guider, samverkan med olika boenden och allt fler gömslen för fotografering och nära upplevelser. 

Såtajullen Tuffa, byggd helt i trä, är en av flera upplevelser som Everts Sjöbod erbjuder sina gäster. / Foto: Jerker Norlander / Båtbilden-Väst

Everts Sjöbod i Grebbestad har tålmodigt utvecklat sin verksamhet kring hummersafari, ostronprovning och krabbfiske till en av de främsta på västkusten. Otaliga journalistbesök har resulterat i kittlande reportage i en lång rad internationella tidningar och för ett par år sedan kunde bröderna Karlsson äntligen inviga sitt eget boende i sjöboden vid båtbryggan.

Liksom tidigare hämtas de nominerade kandidaterna från Naturens Bästa - kvalitetsmärkningen som samlar Sveriges främsta naturresearrangörer och deras finaste utbud.

Länkar:

 

 

 

Tillbaka