Tipsa en vän

Nyfiken på ekoturism

I sydamerikanska Pantanal river jaguaren kor, men jagas inte längre urskillningslöst av cowboys. Djungelns fläckiga kattdjur är mer värd som turistmagnet än prislappen på ett par kor. Valskådning lockar allt fler resenärer och utanför flera av världens kuster är valarna mer värda levande än döda.
För runt tio år sedan genomfördes på nytt en traditionell samisk renflytt i norra Lappland. Det var 50 år sen sist, men nu blåser unga samer liv i glömda traditioner. Skälet? Det finns besökare som betalar för en unik samisk upplevelse.
  

Jaguar. / Foto: Staffan Widstrand

Turism är inte bara överbefolkade stränder, ojämlika möten, sophögar på hotellens bakgårdar eller stinkande avlopp i bukten ett stenkast bort.
Turism kan också vara något som ger skyddsvärd natur ett ekonomiskt värde. En företeelse som stärker svenskt och internationellt naturskydd, som skyddar istället för föröder, som bjuder på jämbördiga mänskliga möten och ger resenären oförglömliga upplevelser. Det brukar kallas ekoturism.

Här gläntar vi på dörren till en spännande värld, fylld av storslagna upplevelser och konkreta framgångar för det vinnande koncept som ekoturism tillsammans med modernt naturskydd utvecklats till.

Under Detta är ekoturism ger vi en introduktion till begreppet ekoturism. Hur ekoturism förädlar och utvecklar traditionell naturturism och ökar intäkterna till människorna som bor och lever i och runt värdefull natur. Men framför allt om hur ekoturism ger hotad natur och ömtåliga kulturer ett ekonomiskt värde de annars skulle ha saknat.

Bergsgorilla. / Foto: Martin Harvey - WWF Canon

Afrikas bergsgorillor är en välkänd symbol för världens ekoturism, och inte utan anledning. Utan väl genomförd ekoturism hade vi idag med all sannolikhet varit minst en djurart mindre. Men sedan flera år tillbaka ökar nu antalet bergsgorillor. Läs rese- och bakgrundsreportage om den afrikanska framgångssagan, som inspirerar ekoturismarrangörer runt om i världen. Mer om Gorillasafarin en framgång här…

Även valskådningen gör succé. Idag är världens valar värda mer levande än döda, visar en rapport från University of British Columbia i Kanada. Under 2009 skapade 13 miljoner ekoturister arbete åt 13 000 människor vid hundratals kustområden jorden runt, och den växande valturismen omsatte över 15 miljarder kronor. Läs mer om det växande intresset för Valsafaris här…

Tigerturismen måste bidra till skyddet av världens vilda tigrar. / Foto: Staffan Widstrand

Asien tigrar hotas av tjuvjakt, skogsavverkningar och en växande befolkning. Idag finns bara drygt tre tusen tigrar kvar av de 100 00 som fanns vid 1900-talets början. Ekoturism i form av ansvarsfull tigerturism kan bli en strategisk partner, men än har inte resebranschen och naturskyddskrafterna hittat samarbetsformerna för konkret naturskyddsnytta i Indien och på andra asiatiska destinationer. En del av ansvaret ligger självklart på svenska arrangörer av tigersafaris, där Ekoturismföreningens kartläggning visade att de flesta kan bidra mer.
Läs mer om Safariresor som kan rädda tigern här…

Här i Sverige engagerar, berör och väcker våra stora rovdjur debatt, inte minst vargen. Samtidigt anser en majoritet av svenska folket att vi ska ha långsiktigt livskraftiga rovdjursstammar. Utmaningen ligger i att hitta formerna för bästa möjliga förvaltning, och Ekoturismföreningen menar att en seriös och högkvalitativ rovdjursturism är en värdefull bit i det pussel som måste läggas.
Läs här om hur Svensk rovdjursturism utvecklas…