Tipsa en vän
Östersund den 30 september 2009

Tigerturism utan klös

Tiger på trädstam

Få researrangörer bryr sig om tigerns framtid. Det visar en kartläggning av 17 svenska researrangörer som erbjuder tigersafaris i Indien. Bara var fjärde arrangör bidrar aktivt för en förnuftigt genomförd ekoturism.

 

De flesta av Indiens tigrar finns i reservat som är välbesökta av turister. Få tjuvjägare vågar hålla till i sådana områden, och turisternas pengar bidrar till ett starkare skydd mot skogsskövling och annan exploatering. När turisternas närvaro ger ett konkret klirr i kassan för människorna som bor nära tigerreservaten, ökar dessutom det ekonomiska värdet på levande tigrar.

Bara fyra av 17 researrangörer tar ett aktivt ansvar för tigerns framtid

Få svenska researrangörer av tigersafaris engagerar sig för tigerns framtid. Bara var fjärde arrangör bidrar aktivt för en förnuftigt genomförd ekoturism, enligt en färsk kartläggning av Svenska Ekoturismföreningen.
För att stoppa det akuta hotet mot tigern har naturturismarrangörer i flera länder gått samman. Organisationen Travel Operators for Tigers (TOFT) uppmanar resenärer, lodger och researrangörer att följa ett antal förhållningsregler i ekoturismens tecken, med tydliga regler för naturskydd och lokal förankring. Konceptet har visat sig vara framgångsrikt, och flera reservat bedriver nu en turism som bidrar till att världens största kattdjur bevaras för framtiden.

- Det är beklagligt att inte fler arrangörer engagerar sig och gör något konkret för att bevara tigern. Researrangörerna borde ha ett egenintresse av att kunna sälja tigersafaris även om tio år, menar Lennart Nyman, vice ordförande för Ekoturismföreningen och tidigare naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF.

Tigern måste värderas mer levande än död, och bra ekoturism måste bidra till den utvecklingen !

De fyra arrangörer som får ”godkänt” utifrån granskningen av företagens webbsidor och mejlsvar är Natur Resor, PolarQuest, Swed-Asia Travels och Thabela Travel.

- Undersökningen bygger enbart på vad arrangörerna själva beskriver på sina webbsidor och i mejlsvar. Vi vet väldigt lite om vad som verkligen görs i Indien. Vår förhoppning är därför att denna granskning bidrar till en fortsatt debatt. Inte minst bör intresserade resenärer, journalister och naturskyddsorganisationer som Världsnaturfonden på plats i Indien ställa frågor, kontrollera och följa upp vad som verkligen sker i praktiken, säger Lennart Nyman.

Källor & Länkar:

 

 

Tillbaka